Németország magára veszi az Izrael elleni támadásokat

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Németország különleges felelősségét hangsúlyozta Izraellel szemben a német kancellár.
Forrás: STOP

2008. március 16.

 

Angela Merkel – aki vasárnap kora délután kezd háromnapos hivatalos látogatást a közel-keleti államban – közvetlenül elutazása előtt elhangzott üzenetében kijelentette: Izrael létezési jogának biztosítása a német külpolitikai egyik legfontosabb célja.

   
  Ehud Olmert és Angela Merkel  

A német kancellár az első külföldi miniszterelnök lesz, aki beszédet mond az izraeli parlamentben, a kneszetben. Ennek kapcsán Merkel utalt arra: beszédében hangsúlyozni kívánja, hogy Németország minden Izrael elleni fenyegetést saját maga elleni fenyegetésnek tekint.

Az izraeli hatóságok mindeddig csak külföldi államfők számára tették lehetővé, hogy felszólaljanak a parlamentben. A két ország közötti – Angela Merkel kancellár hivatalba lépése óta jelentősen megerősödött – különleges kapcsolatokra utal, hogy ezt első külföldi kormányfőként a német kancellár számára is engedélyezik.

Merkel számára egyfajta diplomáciai elismerés az is, hogy a kneszetben elhangzó beszédét német nyelven tartja. Berlini értesülések szerint ugyanis több izraeli parlamenti képviselő korábban felvetette, hogy a beszédet angolul, nem pedig – a náci múltra utalva – ” a tettes nyelvén” kellene tartani. Amikor 2000-ben az akkori államfő, Johannes Rau első német elnökként, majd öt évvel később Horst Köhler jelenlegi államfő német nyelven szólalt fel a kneszetben, számos képviselő elhagyta a parlamenti üléstermet.

Ami az Izrael elleni fenyegetéseket illeti, a német kancellár üzenetében elsősorban Iránra utalt. Hangsúlyozta: Németország mindent elkövet annak érdekében, hogy nukleáris programjával kapcsolatban Iránt a nemzetközi játékszabályok betartására kényszerítsék.

Angela Merkel kijelentette: a náci időszak, illetve a holokauszt ismeretében “a történelem csodái” közé tartozik, hogy Izrael és Németország között stabil és baráti kapcsolatok alakultak ki.

“Mi, németek tudatában vagyunk ezzel kapcsolatos felelősségünknek” – hangsúlyozta a kancellár, aki izraeli látogatását azzal kezdi, hogy Simon Peresz államfő társaságában megkoszorúzza Izrael állam alapító elnökének, Ben Gurionnak a sírját. Hétfőn pedig a Jad Vasem holokauszt-emlékközpontot keresi fel, amivel – mint fogalmazott – mindenekelőtt a múlttal szembeni felelősségvállalást kívánja demonstrálni.

A “történelminek” mondott parlamenti beszédre a látogatás záróaktusaként, kedden kerül sor.

[popup][/popup]