Nem vizsgálják felül az SS-ruhás igazgató kinevezését

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

FH

2008. június 8. Tordas és a szomszédos Gyúró önkormányzata is úgy döntött, hogy nem indítanak hivatalos vizsgálatot a korábban náci egyenruhában pózoló Kosaras Péter Ákos iskolaigazgatói kinevezése ügyében. Indoklásuk szerint nincs okuk a felülvizsgálatra. Hiller István oktatási miniszter a felügyeletet ellátó közigazgatási hivatalhoz fordul.

Sem Tordas, sem pedig a szomszédos Gyúró önkormányzata nem fogja egyelőre felülvizsgálni Kosaras Péter Ákos, a korábban náci egyenruhában pózoló történelemtanár iskolaigazgatói kinevezését. A vizsgálatot Hiller István oktatási és kulturális miniszter kérte egy csütörtöki konferencián a sajtó előtt.

Teszár Tamás tordasi alpolgármester azt mondta, hogy nincs okuk a felülvizsgálatra. Azt ugyanis Hiller István is elismerte, hogy a kérdésbe törvényi lehetősége nincs beleszólni. Ombudsmani vizsgálat már indult az ügyben, annak az eredményét megvárják, bár az alpolgármester szerint az országgyűlési biztosnak sincs jogszabályi lehetősége ezzel az üggyel foglalkozni.

Tóth Béla, Gyúró polgármestere szintén arról számolt be, hogy egyelőre nem lesz vizsgálat, hiszen hivatalos megkeresés hozzájuk ebben az ügyben még nem érkezett.

Bár Hiller István oktatási miniszter egy konferencián a felülvizsgálatot kérte az önkormányzatoktól, a tárca hivatalos megkeresést nem fog küldeni. Ezt nem is teheti, hiszen az iskola fenntartója az önkormányzat. A minisztérium az ügyben annyit tehet, hogy az illetékes közigazgatási hivatalhoz – mint az önkormányzatok felügyeletét ellátó szervhez – fordul. Ezt meg is teszi, közölte a tárca sajtóosztálya.

Közben egy tordasi szülő állítása szerint az érintett iskolába járó lányainak az intézmény jelenlegi igazgatója kötelezővé tette a falu Trianoni megemlékezésén való részvételt. Ellenkező esetben az igazgató – a szülő által elmondottak szerint – rosszabb év végi osztályzatokat helyezett kilátásba, “ne számítson ötösre aki nem jön el” – fogalmazott.

Hamza Lászlóné igazgatónő mindezt cáfolta, azt mondta ugyanis, hogy már csütörtökön lezárták az osztályzatokat. Ő mindössze a 7-ik osztályosoknak vetette fel, hogy menjenek el a megemlékezésre, hiszen ez az évfolyamukban tananyag.

Kosaras Péter Ákost május 31-én választották meg a tordasi általános és művészeti középiskola igazgatójának. A botrányt az okozza, hogy a történelemtanár korábban “Jószívű SS-tiszt” aláírással egy náci egyenruhás fényképet tett közzé magáról saját kapcsolatépítő internetes lapján. Ezt később azzal magyarázta, hogy a fotó egy osztálykiránduláson készült.

[popup][/popup]