“Nem vagyunk sem filoszemiták, sem antiszemiták” – Orbán egykori főtanácsadója a holokauszt-viccelődésről

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. május 18. Levelet írt szerkesztőségünknek Tóth Gy. László, Orbán Viktor egykori miniszterelnöki főtanácsadója, a barikad.hu honlap főszerkesztője, aki elismerte, munkatársai hibáztak, amikor közöltek egy, a holokauszton és annak túlélőin gúnyolódó, a főszerkesztő szerint is „rendkívül zavaros, primitív” cikket.

Mint arról tegnap beszámoltunk, a holokauszton és annak túlélőin, valamint a zsidó vallás jelképein tréfálkozó írás jelent meg a barikad.hu honlapon, amelynek főszerkesztője nem más, mint Orbán Viktor egykori miniszterelnöki főtanácsadója, Tóth Gy. László.

A barikad.hu-ra május 8-án felkerült, 8 napon át elérhető cikk egy, a szerző által feltehetőleg tréfásnak szánt paródia az ún. Kibuc TV műsoráról, olyan műsorcímekkel, mint „REGGELI TORNA, az az Holokauszt-túlélők is elkezdhetik…!”, „YOU SPEAK JIDDIS? paYESS I DO! Nyelvlecke haladóknak”; vagy a maga kategóriájában is különösen csillogó „KI NEVET A VÉGÉN? Játékos vetélkedő, emberekről, vészkorszakról, kárpótlásról”. (Érdeklődésünk után valóban lekerült a kérdéses cikk a honlapról.)

A barikad.hu “fiatal szerkesztője” szerint ez vicces

Az eset napvilágra kerülésének pikantériája, hogy a nyilvánosság figyelmét először az az Új Demokratikus Koalíció hívta fel a barikad.hu cikkére, amelynek egyik alapítója, Molnár Tamás a kuruc.info portál rendszeres szerzője. A kuruc.info-n pedig tucatszámra találhatóak meg az inkriminált íráshoz hasonló cikkek, többek között a Röhögjünk a Kamukauszton! címmel közölt olvasói levél. (Csütörtök este Molnár Tamás levélben pontosította a kuruc.infóval fenntartott kapcsolatára vonatkozó megállapításunkat. Reakcióját a cikk végén, keretes írásunkban olvashatják.)

Szerdai cikkünk megjelenése után Tóth Gy. László levelet írt szerkesztőségünkhöz, amelyben visszautasította az írásunk címében megfogalmazott „vádat”. „Nem szokásunk gúnyolódni egyetlen szervezett vagy spontán népirtáson sem” – fogalmazott a főszerkesztő, hozzátéve: „Honlapunk indításakor deklaráltuk: nem vagyunk sem filoszemiták, sem antiszemiták.”

Fiatal szerkesztő

Az esetet Tóth Gy. a következőképpen magyarázza:  „Egy fiatal szerkesztőnk hibájából valóban felkerült honlapunk publicisztika rovatába egy – interneten érkezett – rendkívül zavaros, primitív írás, amit az utasításomra azonnal le is vettek. Arról azonban a szerkesztő megfeledkezett, hogy ez a viccesnek szánt idiotizmus egy másik rovatba is felkerült. Az ÚDK hazafias feljelentése nyomán önök a B-akták nevű dosszié Antiliberális című rovatában találtak rá a bűnjelnek vélt anyagra. Ezt követően innen is töröltük. Ennyi történt. Hibáztunk.

Rágalom, csúsztatás

A fentiek tükrében érdekes, hogy Tóth Gy. szerint „rágalom és csúsztatás tehát, hogy a vezetésem alatt álló honlapon ‘a zsidó vallás jelképein és a holokauszton gúnyolódó írás jelent meg’”.  „Ha ez lenne a szándékunk azt nem ennyire kapkodva, és nem ilyen – a Heti hetesre – jellemző színvonalon tennénk. Elismerem, hogy a Hírszerző ebben az ügyben is a maga érdekeinek megfelelően tette a dolgát. Azon már csodálkozom, hogy minden alaptalan információt nyilvánosságra hoznak.”

Bár nem értjük pontosan, Tóth Gy. László utolsó mondataiban miről beszél, reagálásának örömmel adtunk helyt.

Gavra Gábor

(Forrás: Hírszerző)

 

Cikkünk megjelenése után Molnár Tamás levélben jelezte szerkesztőségünknek a következőket:
“Írásaim nagyon sok helyen megjelennek, többek között a Kuruc Info is átveszi azokat. Azért nem tiltattam le az ottani uránközléseket, mert jelenleg az egyetlen [jobboldali] hírportál, amely kritikus hangot használ a Fidesz politikájával szemben, és nem tagja a mindent és mindenkit bekebelező pártmédia birodalomnak.”

[popup][/popup]