Nem tűrik tovább az Izrael-ellenes bojkottot

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Gazdaság, Izrael

Április elején kelt bonni jelentés szerint a Szövetségi Gazdasági Minisztérium rendeletet készül kiadni, mely komoly pénzbüntetés terhe alatt megtiltja majd a Németországban működő vállalatoknak, hogy arab üzletfeleik kívánságára Izraellel szembeni bojkottra kötelezzék magukat.

Az Arab Liga húsz tagországa közül tizenegy – köztük Irak, Szíria, Szaúd-Arábia, Jemen -, valamint Banglades megköveteli a vele üzleti kapcsolatba lépő külföldi cégektől, hogy azok írott nyilatkozatban kötelezzék magukat az arab partner megkívánta bojkott-klauzulák betartására. Számos arab állam igényt tart külföldi üzletfelétől olyan igazolásra, mely szerint a szállított áruk nem izraeli eredetűek és ilyen részeket sem tartalmaznak.

Az arab országok a hatvanas évek óta alkalmazzák az efféle jogellenes diszkriminációt, a külföldi üzletfelek pedig a jövedelmező biznisz fejében gyakran szó nélkül elfogadják. Az izraeli kormány az Öböl-háború kezdete óta fokozottan szorgalmazza a nyugati kormányoknál a bojkottra szóló kötelezettségvállalás megtiltását, ha az illető országban nincs általános jogszabály a bojkott ellen. Különösen sürgeti ezt Bonnban.

A német kormány mellőzhetetlennek tartja a bojkott-tilalmat, mindamellett arra is törekszik, hogy az Európai Közösség (is) hozzon hasonló rendszabályt. A német exportőrök ugyanis félnek, hogy hátrányos helyzetbe jutnak versenytársaikhoz képest, ha csak egymaguk szállnak szembe az arabok Izrael-ellenes követeléseivel. A jelek szerint azonban Bonn még akkor is kész fellépni ezek teljesítése ellen, ha Németországot egyelőre nem követik más országok.

Néhány államban vannak már bojkott ellenes előírások, de kevésbé erélyesek, mint a német kormány készülő rendelete. A Benelux államok és Franciaország 1977 óta büntetőjogilag tiltja a faj, nem és származás okán történő hátrányos megkülönböztetést. Hollandiában a cégek kötelesek a hatóságnak bejelenteni, ha az aláírt üzleti szerződés diszkriminatív záradékot tartalmaz. Az Egyesült Államokban hatályos jog elvileg tilt minden diszkriminatív nyilatkozatot, megenged azonban olyat, amely valamely ország behozatali szabályainak betartására vállal kötelezettséget… Az amerikai exportőrök így nyugodtan deklarálhatják, hogy áruik nem izraeli eredetűek.

A maga óvatos módján az erősen konzervatív Toyota cég is szembeszegülni készül a bojkott zsarolással. A japán autóipari cég szóvivői elismerik, hogy elhatározásukban szerepe van amerikai zsidó szervezetek nyomásának is. Azt ugyan a Toyota sohasem vallotta be, hogy behódolt volna a bojkottot szorgalmazó arabok akaratának, csak azt hangoztatta, hogy „kellő időben majd megfontolja” gyártmányai piacra vitelét Izraelben. A Toyota ki is tartott emellett még akkor is, amikor más japán autóipari cégek, mint a Subaru, a Daihatsu és újabban a Honda már megjelentek az izraeli piacon.

Mint sok japán céget, a Toyotát is az amerikai politika tényei indították igazán a változtatásra. Az idén tavasszal az amerikai szenátus 82 tagja felszólította a kuvaiti emírt, hogy országa hagyjon fel Izrael bojkottálásával. Baker külügyminiszter arra buzdította az arab államokat, hogy a kölcsönös bizalom erősítése érdekében mondjanak le a gazdasági szankciók politikájáról. Maga Bush elnök Kaifu japán kormányfővel folytatott legutóbbi tárgyalásain szorgalmazta az arab bojkottal kapcsolatos japán álláspont tisztázását.

(FAZ – Allgemeine)

 

Címkék:1991-06

[popup][/popup]