Nem kérünk a nácikból!

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Tüntetők, ellentüntetők, civilek és politikusok vonultak fel a Hollán Ernő utcában
Forrás: Népszabadság Online

2008. április 12. / Czene Gábor A Hollán Ernő utcánál megint tüntetést és ellentüntetést tartottak. A civil kezdeményezésre meghirdetett antirasszista demonstráción beszédet mondott Gerhard Schröder volt német kancellár, és részt vett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is.

A Hollán Ernő utcai jegyiroda, amely az utóbbi időben a szélsőjobb célpontjává vált, péntek délelőtt a szokásosnál korábban nyitott. Neves vendéget vártak. Sólyom László köztársasági elnök fél tízkor érkezett, hogy kifejezze szolidaritását a bolt tulajdonosával és dolgozóival.

A kirakat még mindig magán viseli az egyik éjszakai támadás nyomait. Kívülről csak annyit lehetett látni, hogy az államfő barátságosan beszélget az üzlet tulajdonosával. Pár perc múlva a sajtó számára is összefoglalta álláspontját. A konkrét ügyről (jelesül arról, hogy mennyi igaz a hecckampányt elindító “hazafias” vásárló panaszaiból) a köztársasági elnök nem kívánt véleményt mondani, ellenben hangsúlyozta: “semmi nem igazolhatja a rasszista indíttatású erőszakot és az uszítást. Ezeket én mélységesen elítélem”. Végezetül támogatásáról biztosította azt az antirasszista tüntetést, amelyet – hangsúlyozta – nem pártok és hivatalosságok szerveztek, hanem a kerület lakossága és a szélesebb értelemben vett civiltársadalom.

Szabó György helyi fideszes képviselő kissé rányomult az államfői látogatásra, nem sokkal Sólyom László távozása után rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a jegyirodánál. Gyepálta a kormányt rendesen, mondván, hogy a (bomlófélben lévő) koalíciónak úgy kell a szélsőséges provokáció, mint egy falat kenyér. A zsidóságát nyíltan vállaló politikus egyébként zokon vette, hogy kiszivárgott a hír: a szélsőjobbos fenyegetések miatt családjával együtt más helyre költözött.

Tomcat (polgári nevén Polgár Tamás) azért hívta már másodszor elvbarátait Újlipótvárosba, hogy követelje: a jegyirodában “szolgáljanak ki bennünket akkor is, ha magyarok vagyunk”. Első alkalommal a néhány tucat szélsőjobbos felvonulónak több száz antifasiszta állta útját. Tomcat ezt úgy értelmezte, az ellentüntetők attól védték meg Újlipótvárost, hogy “holmi magyarok végigsétáljanak rajta”.

Örömmel jelentjük: az Újlipótváros utcái tegnap (is) tele voltak magyarokkal. Már reggel is, délelőtt is, meg azután is. A magyarok szabadon sétáltak, beszélgettek, siettek a dolgukra, vagy csak battyogtak, kedvükre.

Bár minden jel arra utalt, hogy valamilyen súlyos tévedésen alapul, eredendően okafogyott a Tomcat által meghirdetett demonstráció, a körülmények egyértelművé tették, hogy a tüntetést (ezzel együtt a szélsőjobbal szemben meghirdetett ellentüntetést) mégis megtartják. A Hollán Ernő utcában és környékén kora délután fémkordonokat húztak, mindenfelé rendőrök sorakoztak. Az események nyitányaként a kerületi pártok képviselői az antirasszista civil demonstráció szervezői – közöttük Deák Gábor, Dettre Gábor és Rózsa Péter – jelenlétében megerősítették azt a korábbi nyilatkozatukat, amelyben kinyilvánították, hogy elítélik a félelemkeltést. És onnan kezdve már csak az volt a kérdés, hogy melyik oldalon lesznek többen.

Tomcat demonstrációjához a Jobbiktól és a Magyar Gárdától kezdve egészen a “hatvannégy vármegyésekig” számos szélsőjobbos szervezet csatlakozott. Ehhez képest délután fél négykor csak 100-150 tüntető ácsorgott elszontyolodott hangulatban a találkahelyként megadott Jászai Mari téren. “Leszünk még többen is!” – reménykedett egy idős férfi, miközben egy hasonló korú asszony azt bizonygatta: “Magyarok vagyunk!”. Tomcat előzőleg mindenkit arra kért, hogy tartózkodjon a nyilas vagy náci jelképek viseletétől, és felhívása nem is maradt hatástalan: az a fiatalember, aki az első tüntetésen még hitleres pólóban virított, mostanra szolidabb öltözékre váltott.

Az antirasszisták pár száz méterrel odébb, a Hollán Ernő és a Katona József utca sarkánál gyülekeztek. A tömeg egyre csak nőtt, lassacskán mozdulni sem lehetett. Az alkalmi színpadról bejelentették, hogy történetesen a költészet napja van, ezért verseket fogunk hallani.

Az utca közepén a rendőrség úgy 35-40 méteres demarkációs szakaszt jelölt ki, ahova csak újságírók tehették be a lábukat. Az Index tudósítója később látta, hogy a szocialista Pásztor Tibor jellegzetes zsidó süteménynyel, flódnival kínálja a túloldalon őrködő magyar gárdistákat. Sokan a szélsőjobbosoknak kijelölt területre tévedtek. Nagy galiba nem lett: a folyamatosan gyalázkodó, zsidózó közönséget hallva gyorsan kiderült számukra, hogy rossz oldalra keveredtek. (Közöttük volt az SZDSZ-es Horn Gábor is, akit ahogy felismerték, azonnal szidalmazni kezdtek.)

Az antirasszisták piros-fehér-zöld papírzászlókat lengettek, az egyik transzparensen ez állt: “Nem kérünk a nácikból!” Valaki egy saját készítésű táblát emelt a magasba: “Szeretlek, Magyarország!”

Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt és a társaságában érkező Gerhard Schröder volt német kancellárt tapsvihar fogadta. Schröder rövid beszédet mondott. Méltatta a magyar kormányfőt, majd hangos tetszésnyilvánítások közepette kijelentette: szükség van ilyen “hatalmas tüntetésekre”, hogy megvédjük Európát a szélsőségekkel szemben.

Közben a túloldalon is felvonultak, árpádsávos zászlók kíséretében. Megindult a találgatás: hol hányan vannak? Akadt, aki a rendőrség, mások a saját becslésükre hivatkoztak, az MTI “félhivatalos” becslése szerint az antifasiszták most is számbéli fölénybe kerültek. Alsó határon is két-háromezren, némelyek szerint ennél is többen voltak, míg a szélsőjobbos oldalon úgy nyolcszázan-ezren.

A rendőrök a megállapodás szerint Tomcatet és két kísérőjét, egyikük a Magyar Gárda főkapitánya volt, odaengedte a jegyirodához, hogy “próbavásárlást” tartson. Minden rendben zajlott, a társaság vett két jegyet a Hungarica együttes koncertjére, aztán elköszönt.

Ezért volt a nagy felhajtás?

Lehet, hogy a jegyirodáról lekerül a “magyarellenes” címke, Tomcat legalábbis elégedettnek tűnt, amikor a kiszolgálásról kérdeztük. “Úgy találtuk, hogy nem magyarellenes” – foglalta össze a boltban szerzett tapasztalatait a blogger.

A szélsőjobbos összejövetel a Hollán Ernő utcánál a szokásos “Gyurcsány, takarodj-jal” meg ilyesmikkel zárult. Aztán pár százan elindultak, hogy ide-oda vonulgassanak Budapesten. Előbb a Parlamenthez, majd az MTV székházához mentek, ahol a szovjet emlékművet övező kordont ledöntve széthajigálták a koszorúkat. Felkeresték még a Tudományos Akadémiát, majd a tüntetést levezetendő, rendőrökkel bőven biztosított városnézésük keretében megtekintették a Lánchidat is. Ott többekkel együtt Budaházy Györgyöt és Tomcatet előállították a rendőrök.

*

Összesen 59 embert állítottak elő a rendőrök a péntek esti megmozdulások kapcsán – közölte Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője. Tafferner Éva röviddel este tizenegy óra előtt elmondta, hogy városban mindenütt helyreállt a nyugalom, befejeződtek a megmozdulások.
Tafferner Éva elmondta a hatóság az ügyükben jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt járt el, Polgár Tamást, a Tomcat néven is ismert bloggert gyülekezési joggal visszaélés miatt vonják felelősségre. A tájékoztatás szerint az előállítottak között van az a férfi is, aki a Szabadság téri szovjet emlékműnél elhelyezett koszorúkat megrugdalta, vele szemben garázdaság miatt indul eljárás.
A rendőrség szóvivője hozzátette: nem csak az antifasiszta tüntetés kapott engedélyt annak ellenére, hogy a kijelölt három napos határidőn belül jelentették a demonstrációt. Tavaly nyolc, az idén 68 esetben vett tudomásul a rendvédelem olyan rendezvényeket, amelyeket a törvényes határidő lejárta után jelentettek be, de még volt idő megvizsgálni, hogy fennáll-e a gyülekezést tiltó okok valamelyike. (forrás: Klubrádió, MTI)

[popup][/popup]