Nem kell náci bolt Berlinben

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: HVG

2008. április 03. Polgári kezdeményezés alakult ellene, a bérbeadó felmondott, ráadásul a norvég állam is beperelte a céget – rájár a rúd az újnácik kedvelt egyenruházatboltjára Berlin belvárosában, a Rosa Luxemburg utcában.

Ilyen üzletet ebbe az utcába telepíteni már önmagában provokáció: a névadót, a Német Kommunista Párt egyik alapítóját 1919-ben Berlinben szélsőjobboldaliak gyilkolták meg. A környék lakói és üzlettulajdonosai azonban ettől függetlenül is úgy gondolták, a Thor Steinar márkanevű ruházatot kínáló bolt nemkívánatos számukra. Ezért hozták létre a “Thor Steinar, ki a belvárosból!” polgári kezdeményezést, amely egyebek között az üzlet közelében felállítandó információs konténer segítségével akarja elérni célját, a náci bolt távozását.

Az egyenruha elnevezésében Thor a germán mondavilág istenére, Steinar pedig egy egykori SS-tábornokra utal. Mivel Németországban törvény tiltja a náci szimbólumokat, a mai szélsőjobboldal előszeretettel fordul a germán és viking mondavilághoz és jelképeihez. A vikingekre való tekintettel az egyenruhán felhasználták a norvég zászlót is, emiatt viszont Norvégia – berlini nagykövetsége útján – beperelte őket, a tárgyalásra április második felében kerül sor.

Bár az üzlethelyiség bérbeadója már felmondott az újnáci boltnak, az kifogással élt a felmondás ellen, így az ügy várhatóan elhúzódik. A jogi eljárás iránt kevéssé türelmes tiltakozók azóta többször is megdobálták, illetve festékkel öntötték le a bolt kirakatát.

[popup][/popup]