Nem igaz, hogy dübörgött a náci gazdaság

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Stop!

2008. január 29. Aki a nemzetiszocialista diktatúra jó oldalait és vívmányait emlegeti, az még mindig a náci propaganda utóhatása alatt áll – állítja Hans Mommsen német történész, a korszak egyik legismertebb kutatója.

Mommsen abból az alkalomból nyilatkozott, hogy a nácik 1933. január 30-án, 75 éve vették át a hatalmat Németországban.

Időnként valóban hallani lehet, hogy az 1930-as évek autópálya-építéseit, a gazdasági növekedést és a családpolitikát a náci kormány érdemeként sorolják fel. Ha azonban közelebbről szemügyre vesszük a diktatúra ezen látszólag pozitív oldalait, “akkor nem sok minden marad fenn a rostán. Az autópálya-építés messzemenően a kései weimari köztársaság érdeme”, a nemzetiszocialista rezsim csak kivitelezte a már meglévő terveket – mondta Mommsen.

A gazdasági válságból való kilábaláshoz is “csak nagyon korlátozott mértékben járult hozzá” a náci gazdaságpolitika. Pusztán “legenda”, hogy 1933-tól a nemzetiszocialisták segítették gazdasági növekedéshez Németországot. “Számos lélektani tényező is közrejátszott: a lakosságnak az volt az érzése, hogy fellendülés következik” a gazdasági világválság után. Eközben a munkások bérei nem növekedtek, viszont a munkaidő hosszabb lett. A háború kezdetétől, 1939-től pedig szigorúan korlátozták a lakossági fogyasztást. Ezáltal az emberek nem is profitálhattak volna az állítólagos föllendülésből.

A sokgyermekes családok támogatása is propaganda volt csupán – mutat rá Mommsen. – Statisztikailag nézve a hitleri családpolitika csak korlátozottan érvényesült. Ráadásul aki a nőknek a náci korszakban játszott szerepét dicséri, az elfelejti a “a nők tömeges kizsákmányolását az ipari üzemekben” – jelentette ki a nyugalmazott professzor.

[popup][/popup]