Nem Auschwitz, Buchenwald – Obama helyesbített

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Népszabadság Online

2008. május 28. Az amerikai demokrata párti elnökjelöltségre pályázó Barack Obama kedden elismerte: tévedett, amikor arról beszélt, hogy nagybátyja segített felszabadítani az auschwitzi koncentrációs tábort, miután a republikánusok emlékeztettek arra, hogy a leghírhedtebb lágert a szovjet csapatok szabadították fel.

Obama kampányszóvivője, Bill Burton úgy helyesbített, hogy az illinoisi szenátor nagybátyja, Charlie Payne a buchenwaldi tábor felszabadításában vett részt, és tévesen utalt Auschwitzra, amikor egy családtagja katonai hősiességéről beszélt előző nap, a volt amerikai frontharcosok emléknapján. A republikánus párt nemzeti bizottsága azonnal lecsapott az elszólásra.

Charlie Payne, Obama anyai nagyanyjának fivére a 89. gyalogsági hadosztály katonája volt, egysége 1945. április 4-én foglalta el Ohrdrufot, Buchenwald egyik altáborát.

Auschwitz haláltáborában több mint egymillió zsidót öltek meg, a többségüket elgázosították. Buchenwald elsősorban kényszermunka-tábor volt, itt becslések szerint 56 ezren haltak meg.

[popup][/popup]