Nehéz együttélés: feminizmus és judaizmus

Írta: Szé- - Rovat: Archívum, Hagyomány, Világ

A szívem kóser; beültették egy sertés szívbillentyűjét, de nem ízlett neki. Újra műtötték, s most egy új, emberi szívbillen­tyűvel folytatom a munkát – tanítok, elő­adásokat tartok, s ami most a legfontosabb: írom az új könyvemet, címe: A kor forrása”, – mondta Betty Friedan, aki a New York-i egyetemen a feminista gondolkodásról tart előadásokat, az amerikai Hadassah Magazine munkatársnőjének.

Betty Friedan neve keveset mond a ma­gyar olvasóknak – a fiatalabbaknak, akik hírből sem ismerik a nemek egyenlőségéért vívott harcot, semmit, de az idősebbeknek is csak keveset. A 60-as évek végén, a 70-es években Amerikában és Nyugat-Európában kibontakozó nőmozgalmakról, a Women’s Lib- ről inkább gúnyolódó információk érkeztek – például arról, hogy amerikai nőtüntetéseken elégették a melltartókat – mint hiteles információk. Akkor nem olvashattuk Betty Friedan híres könyvét, a XX. század társadalmi mozgalmainak egyik bibliáját, a mai szociológia egyik alap­művét, a The Feminine Mystique-et, amely az amerikai nők frusztráltságának okait ke­resi. A válasz, végül is roppant egyszerű: rosszul érezték magukat a rájuk kiosztott szerepkörben, amely az otthonra, a gyereknevelésre, a lényegesen alacsonyabb fizetésekre és meghatározott „női” munkakörökbe skatulyázta őket.

Betty Friedan a 60-as években alapította a National Organization for Woment (NOW) Nemzeti Szervezet a Nőkért) és 1970-ben szervezte a nők sztrájkját az egyenlőségért.

1993 augusztusában, 50. évfordulóján annak, hogy a nők kivívták maguknak a szavazati jogot, Friedan 50 ezer nőt (azért több száz férfi is volt közöttük) vitt ki a Fifth Avenue-ra tüntetni. Erre emlékezve mondja, maga sem érti, hogyan jöttek ajkára a következő szavak: Az én őseim nemzedékeken át ismételték azt az imát, hogy ,,köszönöm neked, Uram, hogy nem nőnek teremtettél”. Én erősen bízom abban, hogy mostantól kezdve a nők világszerte így imádkozhatnak:

Köszönöm, Uram, hogy nőnek szület­tem” .

A 72 éves Betty Friedan régóta elvált, három gyermeke van: Dániel fizikus és Izland egyetlen fizikusnőjét vette feleségül, Jonathan mérnök, felesége rabbinak tanul, s Emily az orvosnő orvoshoz ment feleségül. Nekik és Hat unokáinak ajánlja új könyvét, amely az öregedésről szól. Friedan szerint az embereknek 60-70-80 éves korukban nem a régi rutint kell folytatniok, hanem új lehetőségeket, új gondolkodásmódot kell feltárniok és kialakítaniok. Tehát ez az időszak nem a leépülés, hanem a növekedés időszaka, csak alapvetően más, mint a fiatal­ság évei. Szerinte a nők hamar megtanulják majd, hogyan élvezzék a harmadik életkor forrását.

Soha nem tagadta zsidó voltát. Kiállt Izrael mellett, harcolt – ha kellett – az an­tiszemitizmus ellen. Néhány évvel ezelőtt részt vett annak a zsidó író-találkozónak a szervezésében, amelynek témája az iden­titás volt. 1984-ben ő volt a vezérszónoka a „A nő mint zsidó, a zsidó mint nő” témájú konferenciának.

Zsidó identitását illetően – talán meglepő módon – így nyilatkozott: Női identitásom meghatározása sokat segített nekem abban, hogy megerősítsem zsidó identitásomat. Szembe kell nézni a zsidó hagyományok nőellenes aspektusaival ahhoz, hogy el­fogadhassuk mind a feminizmust, mind a judaizmust.

Szé-

Címkék:1994-03

[popup][/popup]