NÉHÁNY ADAT 1996-RÓL

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Izrael, Külföld

71 300 ólé érkezett az országba, né­gyötöd részük a volt Szovjetunióból. A bevándorlók száma 1995-höz ké­pest 8 százalékkal csökkent.

*

A kereskedelmi deficit 10,6 milli­árd dollárra ugrott, ami 4 százalék­kal magasabb az 1995-ös évnél. Enyhítette a hiányt, hogy palesztin területekre az export tavaly 1,55 milliárd dollárt ért el, míg az import csak 235 millió volt.

*

A high tech cégekbe – elsősorban a távközlésbe és a szoftverfejlesztésbe – a külföldi vállalkozók rekordössze­get, 870 millió dollárt fektettek. Az iz­raeli cégek iránti bizalom abban is megmutatkozott, hogy részvényeiket a londoni és New York-i tőzsdén 23,1 milliárd dollár összforgalmat értek el. A jegyzés során legtöbbhöz, 600 mil­lióhoz az Israel Electric Corporation jutott. 21 cég először mutatkozott be a Wall Streeten, közte egy élelmisze­rüzlet-hálózat, amely 75,9 millió dol­lárhoz jutott.

*

1995-höz képest 7 százalékkal 2 millió 360 ezerre csökkent az or­szágba látogatók száma. A legtöbb vendég az USA-ból érkezett, őket a franciák, a németek és az angolok követik. A visszaesés ellenére tavaly Németországból és a FÁK országai­ból több turista járt Izraelben, mint az azt megelőző évben.

Az idegenforgalom vesztesége azért is érezhetőbb, mert 1996-ban 300 ezer ággyal több szállodai szo­ba várta a külföldieket, s ezek jó ré­sze üresen maradt.

*

Az eddigi esztendőket felülmúlva, 140 ezer új autót vettek Izraelben. A legnépszerűbbek a japán és koreai kocsik, a VW tartja helyét, míg az amerikai gyártmányok eladása visszaesett.

Tavaly rekordot ért el az autólopá­sok száma: 36 500 darabtól fosztot­ták meg tulajdonosaikat. A „szoká­sos módon” palesztin területre szál­lították a kocsikat, ahol csak a rend­számtáblát cserélik ki, hamis papí­rokat adnak hozzá, s úgy használják vagy viszik tovább Egyiptomba és Szíriába. Az izraeliek kára 1995-ben megközelítette a 340 millió dollárt.

Címkék:1997-03

[popup][/popup]