Négyen a bársonyszékben

Írta: V.Gy. - Rovat: Archívum, Külpolitika, Világ

SVÁJC

Először került zsidó személyiség a kantonok köztársaságának a kormányába. S méghozzá nő! Politikai szenzáció, hogy az 53 éves RUTH DREIFUSS, a hat nyelvet beszélő közgazdász, a Svájci Szakszervezeti Szövetség titkára 1993-ban belügyminiszter lett. Az Alpok országa ugyan Európa legrégebbi demokráciája, de egyes kantonaiban a nők ma sem jogosultak választásra, s bár törvény nem tiltja, zsidó közhivatalnok, különösen magas beosztásban, alig akad. Így Dreifuss asszony karrierje azért is rendkívüli, mert a svájci történelemben ő a második női miniszter.

A Parlamentben a szociáldemokrata frakció javasolta a tisztségre, s a konzervatívok, mivel előzőén már elutasították koalíciós partnerük jelöltjét, kénytelenek voltak egy harcos feministát, a neves munkajog szakértőt és a heti 40 órás munkaidő bevezetésének kiharcolóját a hét bársonyszék egyikébe ültetni. Svájcban ugyanis más a belügyminiszter funkciója, mint nálunk, ott a szociálpolitika is a hatáskörébe tartozik.

A miniszternő felmenői a Zürichhez közeli kis helységből, Endingenből származnak, amelyet a múlt században Zsidófalunak neveztek, mert az 1866-os emancipáció után ott letelepedhettek zsidók, és ott élhettek először politikai jogokkal. Ruth Dreifuss származása hazájában közismert, s bár ateista, és nem tagja a hitközségnek, szorosan kötődik a zsidó társadalmi szervezetekhez. Frissen hirdetett programjából a Svájci Izraelita Hitközségek Szövetsége különösen fontosnak értékeli a kisebbségek jogainak erősítését, és a rasszizmus elleni fellépést.

DÉL-AFRIKA

Negyvenöt év után ismét zsidó származású politikus került a kabinetbe. LOUIS SHILL sikeres üzletember, a kormányzó Nemzeti Párt sok évtizedes támogatója vette át a lakásépítés és közmunka tárcáját. E gesztus nem Shillnek szól elsősorban, hanem az ország egész zsidóságának. Azok ugyanis a feketék állandó zavargásai, a jobboldali búrok szervezkedése miatt egyre többen hagyják el szülőföldjüket, helyezik át vállalkozásukat, máris érezhető negatív hatással az ország gazdasági életére. Például tavaly kétszer annyian alijáztak, mint 1991-ben, és jövőre ez a szám eléri a négyezret. F. W. de Clark miniszterelnök Shill magas tisztségével is tanúsítani akarja, hogy elhatárolja magát a fajgyűlölőktől.

ANGLIA

Május végén változások történtek az angol kormányban. Akkor lett belügyminiszter az 51 éves ügyvéd, az Alsóház tagja, MICHEL HOWARD. Az új kabinettag közéleti tevékenységét a zsidó ifjúsági mozgalomban kezdte, és ma is csak kivételes esetben mulasztja el a szombati istentiszteletet.

FRANCIAORSZÁG

A francia Vasladynek nevezik és a kormány legnépszerűbb tagjának tartják az idén ismét bársonyszékbe ült SIMONE VEIL egészségügyi, szociális és várospolitikai miniszternőt. 17 éves korában koncentrációs táborba hurcolták, ahol több közeli hozzátartozója elpusztult. Testi és lelki szenvedése élete meghatározója lett: semmilyen megalkuvásra, együttműködésre nem hajlandó jobb- vagy baloldali szélsőségesekkel.

A jogásznő tehetségét 20 évvel ezelőtt Giscard d’Estaing fedezte fel, s annak köztársasági elnöksége idején lett egészségügyi miniszter. Megalkotta a nagyon várt abortusztörvényt, amelyet a mai napig, nem hivatalosan Lex Veilnek neveznek. Nemzetközi hírnevet szerzett, amikor 1979-ben az Európa Parlament elnöke lett, és három évig sikeresen töltötte be tisztségét. A háromszoros nagymama kemény feladatot kapott: az ő vállát nyomja a hosszú ideje halogatott társadalombiztosítás átszervezése és a romló közbiztonságú, lepusztuló külvárosok sorsa.

V.Gy.

Címkék:1993-09

[popup][/popup]