Négy hónapos változtatási tilalom Belső-Erzsébetvárosban

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Stop!

2008. január 10.

Az új szabályozási terv elfogadásáig, 2008. február 1-jétől négy hónapos moratóriumot, változtatási tilalmat rendelnek el Belső-Erzsébetváros műemléki jelentőségű területére – emlékeztetett Hunvald György polgármester korábbi bejelentésére a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH).

A KÖH annak kapcsán hívta fel a figyelmet a tavaly decemberi bejelentésre, hogy szerdán Jean-Pierre Frommer, a magyar kultúra párizsi népszerűsítésével foglalkozó Mardis Hongrois de Paris (Párizsi Magyar Keddek) nevű francia kulturális egyesület elnöke az MTI-vel közölte: a budapesti világörökségi helyszín, különösen a régi pesti zsidónegyed megőrzése érdekében a szervezet nyílt levelet intézett Sólyom László köztársasági elnökhöz, Gyurcsány Ferenc kormányfőhöz és Demszky Gábor budapesti főpolgármesterhez.

A hét elején elküldött levélhez csatolták azt petíciót, amelyet 313-an írtak alá: a kultúra, a városrendezés, az építészet, az örökségvédelem képviselői, illetve politikai, közéleti személyiségek és magánszemélyek.

A petícióban a párizsi civil szervezet az ÓVÁS! Egyesülethez csatlakozva kérte Francesco Bandarintól, az UNESCO Világörökség Központ Igazgatójától, segítse elő, hogy nemzetközi szakértők a helyszínen megvizsgálják a történeti városrészt érintő szabályozási terveket, és értékeljék a folyamatban lévő városrendezési lépéseket.

A Mardis Hongrois de Paris azt kérte a magyar köztársasági elnöktől, a miniszterelnöktől és Budapest főpolgármesterétől: rendeljenek el “teljes moratóriumot mindennemű bontásra és építésre az érintett negyedben, és készíttessenek olyan város-rehabilitációs tervet, amely célul tűzi ki a Zsidónegyed néven ismert építészeti és városképi együttes megőrzését és rendbe hozását”.

Véleményük szerint az UNESCO világörökség részévé nyilvánított terület nemcsak Magyarország, hanem “az egész világ kincse”, amelynek megmentéséhez elsősorban “politikai vízióra és akaratra van szükség”.

A petíciót követően Michel Polge építész-urbanista, az ICOMOS Történeti Városok és Falvak Nemzetközi Bizottságának tagja 2007. november 5. és 7. között ellátogatott Budapestre a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottság Titkárságának és a Fővárosi Önkormányzatnak a meghívására. A párizsi civil szervezet azt kéri nyílt levelében, hogy Magyarország hozza nyilvánosságra a szakértői jelentést, amelyet az UNESCO a közeljövőben juttat el a magyar illetékeseknek.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal az előző napi közlés kapcsán emlékeztetett arra: 2007. december 13-án a KÖH elnöke, Mezős Tamás az érintett városnegyed polgármesterével, Hunvald Györggyel közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a KÖH és Erzsébetváros önkormányzata megállapodott a zsidónegyed néven ismert műemléki jelentőségű terület 226 épületének (melyből 88 egyedi és 10 helyi védelmet élvez) értékmegőrzését segítő szabályrendszer kidolgozásában.

Ugyanakkor Hunvald György bejelentette, az új szabályozási terv elfogadásáig, 2008. február 1-jétől négy hónapos moratóriumot, változtatási tilalmat rendel el Belső-Erzsébetváros műemléki jelentőségű területére. Ez idő alatt készül el az a kezelési terv is, amelyet a szabályozási terv mellékleteként fogad el Erzsébetváros és a főváros. Ennek betartását és alkalmazását a kerület és a KÖH felügyeli.

A hivatal közleményében kiemelte: Michel Polge francia állami várostervező főépítész a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága (VöMNB) és a magyar főváros meghívására járt Budapesten. A KÖH és a főváros maga kérte a szakértői vizsgálatot az ICOMOS-tól, a Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsától.

“A missziójelentést, amelynek arra kell választ adnia, hogy a területen folyó munkálatok összeegyeztethetőek-e vagy sem azzal a ténnyel, hogy a városrész világörökségi terület védőzónája, a VöMNB és Budapest főváros várja, s amint megérkezik, természetesen nyilvánosságra hozza” – zárul a közlemény.

[popup][/popup]