Nácizás miatt bontott reklámszerződést a Marks and Spencer

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. május 14. Felmondta reklámszerződését Bryan Ferry-vel, a neves angol rock-énekessel a Marks & Spencer ruházati nagyáruház, miután a sztár a közelmúltban a náci esztétika dicséretét zengte egy interjúban – jelentette az Independent On Sunday.

  Bryan Ferry  
  Bryan Ferry  

A német Welt am Sonntag című hetilapban még áprilisban megjelent interjúban a Roxy Music együttes 61 éves alapítója kijelentette: “ha valakik képesek voltak magukat bemutatni, akkor azok a nácik voltak.” Ferry “lenyűgőzően szépnek” nevezte Leni Riefenstahl propagandafilmjeit, az Albert Speer által tervezett épületeket, a nagy tömegfelvonulásokat, a zászlóerdőket. Azt is elmondta, hogy a közelmúltban “a Führer bunkerje” nevet adta nyugat-londoni házi stúdiójának.

A nyilatkozat nagy felháborodást keltett a brit zsidó közösségben, és több képviselő közös indítványt nyújtott be a parlamentben, amelyben arra szólítják fel a fogyasztókat: bojkottálják a Marks & Spencer termékeit és ne vásárolják Ferry lemezeit.

Az egykor a műfajban szokatlan eleganciája miatt “rock-dandy-nek” nevezett Ferry ugyan bocsánatot kért, de úgy vélekedett: kijelentései csupán “művészettörténeti perspektívában” hangzottak el.

(Forrás: www.dunatv.hu)

[popup][/popup]