Moszad-ügynök volt a jövendő izraeli miniszterelnök

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: STOP

2008. június 01. Az izraeli titkosszolgálat, a Moszad párizsi székhelyű ügynöke volt a miniszterelnöki poszt várományosaként emlegetett Cipi Livni jelenlegi külügyminiszter abban az időszakban, amikor a szolgálat sorozatban hajtott végre akciókat palesztin terroristák likvidálására európai fővárosokban – írta a The Sunday Times.

A vezető vasárnapi brit lap helyi forrásai szerint a most 49 éves Livni “aktív szolgálatban” volt akkor is, amikor 1983 augusztusában, Athénban a Moszad ügynökei agyonlőtték a Palesztinai Felszabadítási Szervezet egy magas rangú tisztviselőjét. Livni ebben az akcióban közvetlenül nem vett részt, de a mai napig titok, hogy pontosan mi volt a szerepe a 80-as évek elején a Moszadon belül.

Livni azután lépett be a titkosszolgálathoz, hogy hadnagyi rangban leszerelt az izraeli hadseregből. Párizsi állomáshelyéről beutazta Európát, “arab terroristákat nyomát követve” – írta a The Sunday Times.

A lapnak a politikus asszony “egyik ismerőse” azt mondta, hogy “Cipi nem ücsörgött az irodában … okos nő volt, 150-es IQ-val, jól el tudott vegyülni az európai fővárosokban, férfi ügynökökkel dolgozva, akik jórészt egykori kommandósként arab terroristákat tettek el láb alól”.

A brit lap szerint Livni édesanyja, aki nemrég hunyt el 85 esztendős korában, az Irgun cionista milícia egyik vezetője volt a palesztinai brit mandátumidőszakban, édesapját pedig 15 év börtönre ítélték egy brit katonai támaszpont elleni támadásért, de megszökött.

A The Sunday Times által idézett kommentátorok szerint Livni nem lenne lágyszívű miniszterelnök. Jóllehet Ciszjordániát hajlandó lenne átadni a palesztinoknak, ellenzi azonban a Golan-fennsík visszaadását Szíriának, és “bombázná az iráni atomlétesítményeket” – idézi forrásait a vasárnapi brit lap.

Várakozások szerint a korrupciógyanúba keveredett jelenlegi kormányfő, Ehud Olmert hamarosan távozik, és legesélyesebb utódjelöltje Cipi Livni.

[popup][/popup]