Moratórium a zsidónegyedben

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Népszava

2008. január 24. A képviselő-testület még január 18-án rendelkezett Változtatási tilalmat rendelt el a régi pesti zsidó negyedben, azaz a főváros VII. kerületében, Erzsébetváros közigazgatási területén belül a Ká­roly krt.-Király utca-Csányi utca-Klauzál tér-Klauzál utca-Dohány utca által határolt területre Erzsébetváros Önkormányzat Képviselő-testülete – értesült a Népszava.

A döntést még január 18-án hozták meg, mielőtt a régi pesti zsidónegyed megmentéséért felhívás jelent meg a Le Monde című francia napilapban.

A február 1-jétől hatályos önkormányzati rendelet szerint a változtatási tilalom alá eső területen telket alakítani, új építményt létesíteni, meglévő építményt átalakítani, bővíteni, elbontani vagy rendeltetését megváltoztatni nem szabad. A helyi jogszabály a Belső-Erzsébetváros szabályozási tervét megállapító rendelet hatályba lépésekor, legkésőbb május 31-én hatályát veszíti.

Mint arról tegnap beszámoltunk, a Le Monde című francia napilap Jean-Pierre Frommer, a magyar kultúra párizsi népszerűsítésével foglalkozó Mardis Hongrois de Paris (Párizsi magyar keddek) nevű francia kulturális egyesület elnöke Állítsuk meg a régi pesti zsidó negyed lerombolását! című írását közölte. “Néhány éve mély megdöbbenéssel szemléljük azt, ami Budapesten, a zsidó negyedben történik. (…) Amit sem a háborúnak, sem a nácizmusnak, sem a sztálinizmusnak nem sikerült lerombolnia, az most a szemünk láttára tűnik el (…) – írta a felhívásban a francia civil szervezet vezetője. Frommer az Óvás! Egyesület adatait idézte, miszerint a negyed épületeinek negyven százalékát már lerombolták vagy átalakították. “Hogyan nézheti Magyarország közönnyel valami olyan elpusztítását, ami nemcsak az övé, hanem az egész emberiségé?” – kérdezi.

A Mardis Hongrois de Paris elnöke szerint az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított terület megmentéséhez teljes moratóriumot kellene elrendelni minden változtatásra, és olyan rehabilitációs tervre lenne szükség, amilyennel a párizsi Marais negyedet is felújították. Ez pedig a budapesti önkormányzat és a polgármesterek felelőssége – írják, bár akkor már rendelkezett a moratóriumról a helyhatóság. A párizsi kulturális egyesület elnöke nyílt levelet és háromszáz francia közéleti személyiség által aláírt petíciót is eljuttatott január elején Sólyom László államfőhöz, Gyurcsány Ferenc kormányfőhöz és Demszky Gábor főpolgármesterhez.

[popup][/popup]