Misét mutatott be a fasiszta exdiktátor tiszteletére az érsek

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: STOP

2008. április 21. Nyíltan kifejezte Jozef Tiso egykori fasiszta diktátor iránti rokonszenvét a szlovákiai katolikus egyház egyik legbefolyásosabb vezetője.

Ján Sokol, a pozsony-nagyszombati egyházmegye érseke a múlt héten személyesen celebrált emlékmisét Tiso kivégzésének 61. évfordulóján – adta hírül hétfőn a Sme című pozsonyi újság honlapján, és állítását videofelvétellel is alátámasztotta.

A napilap szerint az istentisztelet keretében rövid beszédet mondott egy hírhedt történész, Milan Durica is, aki a zsidók deportálását ártalmatlan színben feltüntető nézeteiről vált ismertté. A Tiso-rezsim, az 1939 és 1945 között fennállt szlovák fasiszta bábállam zsidók tízezreit küldte a II. világháború idején német haláltáborokba, és ezért fejpénzt fizetett az elrabolt zsidó vagyonból a náci Németországnak.

Jozef Kovácik, a Szlovák Püspökkari Konferencia szóvivője úgy nyilatkozott, hogy az emlékmise bemutatása Sokol egyéni akciója volt.

Az érsek már korábban is feltűnést keltett és bírálatokat váltott ki – mindenekelőtt zsidó szervezetek részéről – a Tiso-rezsim iránti nosztalgiája miatt. Tavaly például kijelentette, hogy a diktatúra a “jólét korszaka” volt Szlovákia történetében.

A szlovák katolikus egyház megosztott “az első szlovák állam” elnökének megítélésében, mivel Tiso egyben katolikus pap is volt. Tisztelői mártírnak tekintik, és szeretnék elérni a Vatikánnál boldoggá avatását. Dicsőítésének ellenzői ezzel szemben arra hívják fel a figyelmet, hogy a Vatikán is tiltakozott a zsidók deportálása ellen a Tiso-rezsim alatt.

[popup][/popup]