Mi lett Arthur Rubinstein kottáival?

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Stop!

2007. október 17. A nagytekintélyű New York-i zeneoktatási központ, a Juilliard School számára adták át Arthur Rubinstein leszármazottai azokat a kottákat, amelyeket a nácik 1940-ben a zongoraművész párizsi lakásából raboltak, majd a németektől a II. világháború végén a szovjetek koboztak el.

   
  Arthur Rubinstein  

Arthur Rubinstein családjának 2006 májusában juttatta vissza a kottákat és partitúrákat a New York-i német főkonzul. A Juilliard számára hétfőn átadott művek között voltak olyanok, amelyeket egyenesen Arthur Rubinstein számára komponáltak, mint például Heitor Villa-Lobos brazil zeneszerző Rudepoema című alkotása, vagy a francia Germaine Tailleferre darabjai.

A zeneiskola közleménye szerint összesen 71 kottáról, partitúráról és egyéb dokumentumról van szó, ezeket adta át a német főkonzul a zongoraművész négy gyermekének – ezentúl a Juilliard gondozza majd az értékes anyagot.

Amikor a nácik 1940-ben elfoglalták Párizst, a lengyel zsidó származású zongorista lakásában talált kottákat, partitúrákat Berlinbe küldték. Amikor viszont a Vörös hadsereg Berlint foglalta el, elkobozta a gyűjteményt, ám Moszkvából az ötvenes években visszaküldték a kommunista Német Demokratikus Köztársaságba, és ott is maradt mindaddig, amíg a család 2006-ban vissza nem kapta a New York-i német főkonzul kezéből.

A Juilliard közleménye szerint feltételezhető, hogy az 1982-ben Párizsban elhunyt művész gyűjteményének egyes darabjai ma is Oroszországban találhatók. “Visszaszolgáltatásuk azonban kevéssé valószínű, mivel az orosz parlament egyik határozata szerint a háború idején szerzett ilyesfajta tulajdon orosznak tekintendő” – olvasható a Juilliard tájékoztatásában.

[popup][/popup]