Merkel kiborult Hitler viaszbábuján

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

borsonline.hu

2008. június 3. Adolf Hitlert szívesen látnák viszont a Németországba látogató turisták – állítja a Berlinben nyíló Madame Tussauds panoptikum szóvivője, épp ezért a júliusban kezdődő kiállításon a náci diktátor viaszbábúját is felállítják a tervek szerint. Angela Merkel német kancellár viszont hevesen tiltakozik ez ellen.

   
  Készül a Hitler bábú  

Adolf Hitler náci diktátor újra Berlinbe tart – ezúttal viaszból. Számos történelmi személyiség és színész mellett a második világháború rettegett alakját is meg kívánják örökíteni ugyanis a jövő hónapban nyíló, berlini Madame Tussauds panoptikumban.
„Ha már Németország történelmét is meg kívánjuk jeleníteni, akkor Hitlert sem lehet kihagyni. Megkérdeztünk jó pár németet és turistát is, hogy kit látnának szívesen a kiállításon: mindannyian azt felelték, hogy Hitlert” – magyarázta a döntés jogosságát Natalie Ruoss, a kiállítás szóvivője. A hír hallatán több zsidó egylet és politikus is felemelte szavát.
„Egyszerűen ízléstelen ötlet. Dehogy gondolnak ők a történelemre, csak a turistákat akarják becsalogatni, pénzről szól az egész!” – háborgott Angela Merkel német kancellár szóvivője, Ulrich Wilhelm.

Hasonlóképp vélekedett Uwe Neumaker, a Holokauszt Emlékalapítvány igazgatója is. „Ez olyan, mintha náci disneyland-et nyitnának! Mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy meghiúsítsam a tervet” – hangoztatta az alapítvány vezetője.

A kiállítás szervezői ezzel szemben hajthatatlanok, mint mondják: a történelem része Hitler, ezért kihagyhatatlan a felsorolásból. „Mi a valóságot kívánjuk bemutatni. Sajnálom, ha ez sokaknak nem tetszik, de mivel a XX. század meghatározó alakja, ezért nem hagyhatjuk ki őt sem” – szabadkozott Ruoss. Hozzátette: „a titkos bunkerjában ülő, „megtört és szomorú” vezért kívánják megörökíteni.” Hitler mellett egyébként Albert Einstein, a Dalai Láma, Winston Churchill volt brit miniszterelnök, de még Angela Merkel német kancellár is helyet kap.

[popup][/popup]