Megünneplik a Fák Újévét a Kultiplexben

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

NOL

2008. január 15. Magyarországon is megrendezik a Tubisvát ünnepét: a kulturális fesztivált január 19-én, a lebontásra váró Kultiplexben szervezik meg.

Tubisvát a Dózerfesztiválon. Tubisvát jelentése héberül svát hó 15-ik napja. Az ókorban erre a napra gyűjtötték össze az az évi termés egy tizedét, amit a Jeruzsálemi Templomban felajánlottak az Örökkévalónak, az Örökkévaló papjainak, valamint a rászorulóknak és szegényeknek.

A Tubisvát, azaz a Fák Újéve mára világszerte a „Zsidóság Föld Napjává” vált, ilyenkor szokás fát ültetni, a legkülönfélébb környezetvédelmi munkákat elvégezni, keresve a lehetőséget annak kifejezésére, hogy a zsidóság ősidők óta kiemelt elkötelezettséget érez a Föld megóvása iránt.

A Marom Budapest, zsidó civil szervezet Magyarországon is megrendezi a Tubisvát ünnepét: a kulturális fesztivált január 19-én, a lebontásra váró Kultiplexben szervezik meg (a Kultiplex búcsújáról lásd lapunkban: “Az utolsó utáni liberális hely végnapjai”).

A zenei programok előtt, 20 órától Tatár György filozófus “A Teremtés mint katasztrófa” címmel, a középkori zsidó „világ-megjobbítás” kabalista elméleteiről tart előadást.

Az előadás után következik a zenei fesztivál. Fellép az Akkezdet Phiai, underground rap formáció, majd az angol Emunah lép színpadra. A zenekar két éve alakult Londonban, zsidó, palesztin, pakisztáni és orosz származású zenészek a tagjai. A különböző országok zenei hagyományait a „breakbeat”, a „good looking” vagy a hip-hop hatáival együtt dolgozzák fel.

A koncertek után a Kultiplextől búcsúzó Tilos Rádió DJ-k következnek, majd Anomaly MC Londonból, aki a brit fővárosban rendezett, vallások közötti párbeszédet előmozdító „alterkulturális” Psychosemitic (pszichoszemita) partik központi szervező figurája.

További Fák Újévi programokat (gyümölcs-vacsorát, Pink Freud koncertet) hirdettek meg a Pilpul.net zsidó életmódmagazinban.

[popup][/popup]