Megújul a pécsi zsinagóga – Az eredeti állapot visszaállítása a cél

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. augusztus 5. Dr. Schweitzer József „A Pécsi Izraelita Hitközség története” című könyvében tekint vissza az első pécsi zsinagóga felavatására.

  pecsi_zsinagoga  
  A pécsi zsinagóga  

1841. júliusában megvásárolták Vitéz Ferenc Citrom utcai telkét és az azon lévő házat alakítottak át zsinagóga céljára. Felavatására 1843. szeptember 15-én került sor.

A későbbiekben ez az épület egyre kevésbé felelt meg a vallási élet követelményeinek. Már 1857-ben felmerült egy új zsinagóga emelésének gondolata. A gazdasági körülmények javulása, a lélekszám szaporodása lehetővé tették egy reprezentatív nagy zsinagóga megépítését. Ez Gerster, Kauser és Frey pesti építészek tervei alapján Ivánkovics István pécsi építész vezetésével a mai Kossuth tér keleti oldalán épült fel.

A földszinten 448 férfi, a karzaton 476 női ülőhelyet biztosítottak. Az első emelet jobb oldalán helyezték el Angster József pécsi mester első orgonáját. A zsinagóga ünnepélyes felavatására 1869. július 22-én került sor.

Az elmúlt évtizedekben a zsinagóga belseje és külseje súlyosan megrongálódott, egykori méltóságát elvesztette. Mindinkább érlelődött annak gondolata, hogy műemléki szépségét helyre kell állítani.

Ennek első lépése az Angster-orgona eredethű restaurálása. 2002. november 17-én ünnepélyes keretek között Szamosi Szabolcs, a pécsi Bazilika orgonistája szólaltatta meg a csodálatos hangszert.

Egyre nagyobb lett az igény a restaurálás folytatására.

– Nyolc éve kezdődtek meg a régen várt munkálatok – emlékezik Krausz István, a Pécsi Zsidó Hitközség elnöke. – Elsőként a tetőszerkezet cseréjére került sor: a palatető helyett ón-ólom ötvözet borítást kapott. Ezt követte az épület nyugati, déli és keleti homlokzatának felújítása. 2006-ban az északi oldalon tették rendbe a tetőszerkezetet és az osztó párkányzat közötti szakaszt és új ablakokat kapott. Ez évre lett meg a festés, a lábazat újravakolása, a csapadék elvezetése, a nyílászárók kiépítése. Ezt követi az udvar parkosítása, a zsinagóga előtti rész gránitborításának megkezdése. A munkák összértéke megközelíti a 15 millió forintot. Szeptemberre elkészül a nyugati homlokzaton lévő óra a pécsi önkormányzat jelentős támogatásával és a zsidó hitközség hozzájárulásával.

A zsinagóga méltó épülete lesz a megújulásra váró Kossuth térnek! Nagy a bel- és külföldi turisták érdeklődése. Május 1-jétől szeptember 30-ig – szombat és zsidó ünnepek kivételével – megtekinthető belülről is.

Sajnos, eddig nem volt lehetőség a belső rekonstrukció megkezdésére. Van rá terv, de kivitelezése több száz millió forintba kerülne. A hitközség keresi annak lehetőségét, hogy ez a munka is megkezdődhessen.

n M. E.

(Forrás: Dunántúli napló)

[popup][/popup]