Megtalálták a Második Templomot Jeruzsálemben?

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. augusztus 31. A kelet-jeruzsálemi felfedezés nagy jelentőségű lenne, ha bebizonyosodna, hogy tényleg arról van szó, amit izraeli régészek sejtenek, miután a helyszínre mentek, terepszemlét tartani. A látogatás után Gaby Barkai, a Bar Ilan Egyetem archeológusa felszólította az izraeli kormányt, hogy állítsa le a csőfektetést a környéken, mert egy masszív, hét méter hosszú falat találtak.

Még látogatni sem szabad a zsidóknak a helyet

  Second Temple  
     

A régészeti kutatások igen érzékeny témának számítanak a többségében arabok lakta Kelet-Jeruzsálemben. A zsidók által Templomhegynek nevezett helyszínen 2000-ben Ariel Saron miniszterelnök tett látogatást, azzal az igénnyel, hogy ezentúl a zsidók is látogathassák ezt a helyet.

A látogatás az arabok körében akkora felháborodást keltett, hogy kitört a második Intifáda, a palesztinok újabb lázadása.

A Waqf adott megbízást

A mostani vezetéképítésre a muszlim vallási hivatal, a Waqf adott megbízást, és a csövet 1,5 méter mélyen, száz méter hosszan fektetik le.

A terület, ahol a vezetéképítés zajlik, az Al-Aksza mecsetet és a híres Sziklatemplomot is magában foglalja Kelet-Jeruzsálemben, amelyet Izrael 1967-ben szállt meg. Ez az iszlám vallás harmadik legszentebb helye, Mekka és Medina után. (E két utóbbi város egyaránt Szaúd-Arábiában található.)

Szent helyek

A Sziklatemplomban van az iszlám hívők szerint az a szikla, ahonnan Mohamed a mennybe emelkedett, és szerintük itt kínálta fel áldozatul Ábrahám Iszmáel nevű fiát Istennek (a muszlimok szerint nem Izsákot áldozta volna fel Ábrahám).

A zsidók ezt a kelet-jeruzsálemi helyszínt csak Templomhegy néven emlegetik, itt volt az úgynevezett első templom, amely Kr. előtt 967-ben épült, Salamon király parancsára. Ezt a babilóniaiak rombolták le, II. Nabukodonozor uralkodása idején, Kr. e. 586-ban.

A Második Templom

A Kr. e. VI. században aztán felépült a Második Templom, amelyet Heródes király Kr. e. 19-ban bővített ki, de amelyet aztán a rómaiak Kr. u. 70-ben pusztítottak el. A zsidó hit szerint a Messiással együtt jön el az az idő, amikor felépül majd a Harmadik Templom, amely viszont már örökkévaló lesz.

A hegy mindenesetre jelenleg is a judaizmus legszentebb helyének számít. A templomból mára csak a Nyugati Fal, vagy más néven a Siratófal maradt fenn.

(Forrás: Index)

[popup][/popup]