Megölték az Iszlám Dzsihád ciszjordániai katonai vezetőjét

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

MTI

2008. január 16. Izraeli katonák szerdára virradóra megölték Dzsenín város közelében az Iszlám Dzsihád szélsőséges palesztin szervezet ciszjordániai katonai vezetőjét – közölték palesztin biztonsági illetékesek.

A 40 éves Valíd Obejdit, akit Izraelben évek óta köröztek, tűzharcban lőtték le a Kabatíja település irányába indított izraeli offenzíva során.

A katonai akció tényét az izraeli hadsereg is megerősítette.

A támadást egy nappal azután hajtották végre, hogy egy, a Gázai övezetbe való izraeli behatolásnak 19 halálos áldozata volt, köztük egy Hamász-vezető fia, valamint egy palesztin parlamenti képviselőnő fia.

Mahmúd Abbász palesztin elnök azt kérte Izraeltől, hogy állítsa le a ciszjordániai rajtaütéseket az újraélesztett béketárgyalások után arra hivatkozva, hogy ezek rontják a zsidó állam megítélését a palesztinok között. Izrael azonban ezt elutasította, arra hivatkozva, hogy haderőinek továbbra is üldöznie kell a támadásokat tervező terroristák ellen. Az Iszlám Dzsihád több öngyilkos merényletet hajtott végre Izrael területén az elmúlt években.

[popup][/popup]