Megkerült Izrael egyik elveszett törzse?

Írta: R.A. - Rovat: Archívum, Izrael

Ha valami csoda folytán az izraeli legfelső bíróság úgy határoz, hogy Chima Edwards Onyeulo, az ibo törzsbeli nigériai mérnök a Visszatérési Törvény értelmében kaphat státust, akkor a Szochnutnak jó ideig munkát fog adni két millió potenciális bevándorló.

Onyeulo akkor fordult a legfelső bírósághoz, amikor a belügy­minisztérium elutasította bevándorlási kérelmét. Azt állítja, hogy az ibók Izrael elveszett törzseinek egyike, és ezért neki joga van ahhoz, hogy beván­doroljon.

Sok szokásunk, például a fiúk körülmetélése nyolcnapos korukban, vagy az újév és a sátoros ünnep megün­neplése hasonló a zsidókéhoz” – mondta Onyeulo a Jerusalem Reportnak. „Egész fekete Afrikában az ibók a legjobbak bizonyos szakmákban és mesterségekben.”

Dr. Steven Kaplan a Héber Egyetem afroázsiai tanszékéről, „nem sok hitelt ad a nigériai állításainak. Számos afri­kai csoport állíthatja magáról, hogy szokásai kapcsolatban állnak a bibliai idők zsidóival,” – mondja Kaplan. „E szokások azonban sokszor csak száz évre tekintenek vissza, amikor a misszionáriusok megkezdték munkájukat a fekete földrészen.”

Az ibókat sokszor „Nyugat-Afrika zsidóinak” titulálják – főleg azért, mert erős bennük a közösségi szellem és az üzleti érzék. Történelmük is tragikus: az 1969-70-es biafrai konfliktus idején százezreket mészároltak le közülük, amikor függetlenedni kívántak leg­többjük anyaországától, Nigériától.

R.A.

Címkék:1994-02

[popup][/popup]