Megbékélés hete

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. június 11. Német és magyar fiatalok együtt emlékeztek a zsidó népirtásra a Dóczy Gedeon Gimnáziumban. A diákok szüleik és nagyszüleik élményeiről és a holokausztról készítettek filmet és kétnyelvű kiadványokat.

A református gimnázium tanulói a májusi német meghívást viszonozták ezen a héten.

Óriási pusztítás okozott a második világháború. A harci cselekmények áldozatain túl 6 millió zsidó embernek csak azért kellett meghalni, mert zsidó volt. A holokausztnak Magyarországon 600 ezer áldozata volt. A sötét múlt feldolgozása a diákok szerint a jövő záloga.

Nemcsak egy német holokauszt történt, hanem itt Magyarországon is történt egy holokauszt, amit mi, magyarok csináltunk, a magyar nép csinálta, a magyar kormány, nekünk tanulni kell ezekből a dolgokból annak érdekében, hogy a múltat feldolgozva a jelenben úgy éljünk, hogy a jövőnk sokkal jobb legyen – vélekedik Hadházi Ádám, a Dóczy Gedeon Gimnázium tanulója.

A náci népirtás szomorú jelképeivé váltak a koncentrációs táborok. A 60-70 évvel ezelőtti eseményeket a német történetírás már feldolgozta. A fiatalok ma már büszkék németségükre, de szerintük külföldön olykor még azonosítják őket elődeikkel, illetve a náci történelem emlékeivel.

Az én generációm már büszke arra, hogy német, erre jó jel volt a tavalyi futball világbajnokság, de ha külföldön járunk, akkor még előfordul, hogy megbélyegeznek minket németségünk miatt – mesélte Merle Beber.

A múlt megismerésében segít a német és a magyar fiataloknak az a program, amelyben közösen dolgozzák fel a holokauszt történetét. A Dóczy Gedeon Gimnázium diákjai a németországi Gladenbach középiskolásait látták vendégül a héten. A tanulók együtt készítenek oktatási segédanyagot.

Végső célként egy oktatási segédanyagot kell összeállítani a diákoknak, és egy interjúkat tartalmazó DVD melléklettel fogjuk ezt kiegészíteni – mondta el Baranyai Norbert, a Dóczy Gedeon Gimnázium középiskolai tanára.

Május elején a debreceni diákok látogattak Németországba. Ezt a meghívást viszonozták most a dóczysok. A szervezők azt tervezik, hogy a következő tanévben folytatják a Megbékélés hetének nevezett programot.

(Forrás: www.dtv.hu)

[popup][/popup]