McDonald’s Ramat Gan-ban

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Gasztro, Gazdaság, Izrael

Néhány nappal ezelőtt, Ramat Gan-ban nyitotta meg első izraeli mammutüzletét a McDonald’s.

Az ezer négyzetméteres, kéteme­letes étterem „mindössze” kétmillió dolláros költséggel épült. 20 kiszolgáló pultja van és 400 helye az ülve fogyasztó vendégek számára. A 45 törzsalkalmazott hat hónapot töltött a McDonald’s chicagói „Hamburger­egyetemén”.

Jelenleg az étterem még francia sült ­krumplit tölt a zacskókba, de amint az izraeli burgonya eléri a McDonald’s normát, az üzlet áttér a hazai alapanyag­ra. A hús természetesen kóser, de a fel­szolgált ételek mégsem felelnek meg a szigorú kasrut-előírásoknak: kapható cheeseburger, sőt, tej- és egyéb gyümölcsturmix. A Ramat Gan-i McDonald’s szombaton is nyitva tart!

2000-re 35-40 McDonald’s étterem lesz már Izraelben. Most nyitott hálóza­tot a Burger King, gomba módra szaporodnak a Pizza Hut-ok, s a nyomukban ott van a KFC (Kentucky Fried Chicken) és a Nando, egy Dél-Af­rikában hat évvel ezelőtt létesült hálózat, amely azóta Ausztráliában, Portugáliában, Angliában és Zimbab­wében kínálja a különleges mártással ízesített csirkét – 25,90 sékelért, ami „mindössze” 9 dollár.

Éleződik a verseny a tea-fronton is. Eddig Viszockij uralta a terepet, 1949 óta, természetesen az oroszos tea-ízeket favorizálva. Most betört Izraelbe a Lipton, a sokféle gyümölcs-teával, megvásárolva a hazai (izraeli) piac 40%-át. A várható profit megéri az ext­ra beruházást. Az izraeli előírások tilt­ják a teás zacskók összehegesztését. A Lipton 175 ezer dollárért olyan beren­dezést vásárolt, amely a zacskós teát nem fémmel kapcsolja össze, hanem ragasztja. Ez persze drágább, mint a rendes tea.

Izraelben sokan tiltakoznak az élelmiszerpiac elamerikanizálása, a „fast-food” elterjedése ellen. Éppúgy, mint annak idején Franciaországban, vagy Olaszországban, nem sok sikerrel.

Címkék:1994-02

[popup][/popup]