“Mazsihisz-vezetőnek nem szabadna a zsinagóga szomszédságában üzletelnie”

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: 168 Óra Online

2008. május 22. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ellenzi a Dohány utcai zsinagóga mögött épülő, egy nyolcemeletes szárnyat is magába foglaló Herzl Passage ilyen formában történő felépítését, és ez ellen további lépéseket tervez – mondta el Feldmájer Péter, a szervezet elnöke az ÓVÁS Egyesület által szervezett szerda esti beszélgetésen, Budapesten.

“Elkötelezettek vagyunk, hogy a zsidónegyed megmaradjon, és ennek a területnek a kinézete ne változzon, mert egészében gyönyörű, legalábbis a történelem egy lenyomata” – szögezte le a Mazsihisz elnöke, majd hozzátette, “még a legértéktelenebb épületet is meg kell óvni, mert így marad meg ennek a városrésznek a szövete”.

Feldmájer Péter emlékeztetett arra, az építkezés etikai, jogi és építészeti problémákat is felvet: a Síp utca és a Dohány utca között felépülő nyolcemeletes épületszárny mellett “súlyosan károsodik majd a Dohány utcai zsinagóga látképe, amely Magyarország három legszebb épületének egyike”.

Mint elmondta, a beruházás ötlete Tordai Pétertől, a Mazsihisz korábbi elnökétől származik. Úgy vélte, “aki a Mazsihisz vezetője, annak nem szabadna a zsinagóga szomszédságában üzletelnie”. Ráadásul az ügyben érintett ingatlanokra vonatkozó vételi ajánlat a hitközséghez érkezett, Tordai Péter azonban saját üzleti körébe vonta az építkezést – tette hozzá.

Feldmájer Péter hangsúlyozta, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) által 2006 júniusában kiadott, a területre vonatkozó első építési engedély még csak egy szint ráépítését tette volna lehetővé, fél évvel később azonban ez a mondat az újabb engedélyből már kimaradt – írja az MTI.

“A Síp utcai ház bontásánál a zsidó múzeum falán repedések keletkeztek, a KÖH azonban nem lépett az ügyben. Ha egy ilyen, viszonylag csekély beavatkozással járó építkezés ekkora rezgéseket keltett, mi fog történni, mikor egy 4-6 emelet mély gödröt ásnak ugyanitt?” – tette fel a kérdést.

A Mazsihisz vezetője úgy érezte, problémás, ha egy ingatlan eladója – mint a VII. kerületi önkormányzat – el tud járni építési hatóságként is, hiszen abban érdekelt, hogy azt könnyebben tudja értékesíteni.

Mint kiderült, a beruházást megvalósító céget, a tervekkel és engedélyekkel együtt Tordai Péter időközben eladta egy spanyol befektetőcsoportnak. “A hatóságok dolga, hogy a befektetőkre nyomást gyakoroljanak. Ha ezt nem érzik, nyilván a kisebb kiadással járó megoldást fogják választani az építkezés során” – vélte az elnök.

Feldmájer Péter ezért azt várja, hogy az ügyészség vizsgálja meg, nem történtek-e törvénytelenségek, eljárási hibák az ügy során. Úgy vélte továbbá, hogy a Mazsihisz kezében is vannak még jogi lehetőségek, ezekről azonban nem kívánt részleteket elárulni.

[popup][/popup]