Maus

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Irodalom

Maus címmel különös képregény jelent meg 1986 őszén az amerikai könyvpiacon. Az első kiadást villámsebesen követte a második, majd a harmadik is, ám az olvasók még fürgébbek voltak, elővétellel már a nyomdából „ka­parintották meg” a művet. A comics hazájában szinte példátlan esemény, hogy egy képregény hiánycikké vál­jon.

Pedig ez a képregény sem nem pornó, sem nem krimi – „csupán” egy túlélő vallomása. Főhőse egy lengyel szár­mazású zsidó, aki egy gazdag kereskedő lányát veszi el közvetlenül a II. világháború kirobbanása előtt. Len­gyelország náci megszállása napról napra elviselhetetle­nebbé teszi a fiatal pár életét, míg végül bekövetkezik a legszörnyűségesebb: a családot koncentrációs táborba hurcolják.

A „túlélés” regényét az apa meséli el rajzoló fiának, an­nak az Art Spiegelmannak, aki a Raw comics magazin megalapításával forradalmasította a képregény ipart, be­bizonyítva, hogy ennek a lenézett műfajnak is lehet va­lódi művészi értéke.

A Maus tartalmával és megformálásával együttesen nyű­göz le. A kelet-európai sorstragédia szívszorító történetét át- meg átszövi a jellegzetes zsidó humor és öngúny, s mindezt Spiegelman bravúros rajztudással varázsolja a papírra. A képregény szereplői is különlegesek: a zsidó­kat egérarccal, a nácikat macskapofával, a lengyeleket disznófejjel ábrázolja a művész.

A Maus azóta is folytatja diadalútját; az összes világ­nyelven megjelent, Nyugat-Európa tizenhat országának könyvesboltjaiban vásárolható meg. Reméljük, Art Spie­gelman méltán világhíres képregénye a magyar olvasók körében is elismerést arat.

Kapható lesz a Napra-forgó Kiadó gondozásában.

Címkék:1990-04

[popup][/popup]