Magyarországon a legnyugtalanítóbb az antiszemitizmus

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. július 19. Magyarországon kirívó zsidóellenességet mutatott ki a Rágalmazásellenes Liga (Anti-Defamation League – ADL) kedden Jeruzsálemben közzétett felmérése, amely öt másik európai országra, Ausztriára, Svájcra, Belgiumra, Hollandiára és Nagy-Britanniára is kiterjedt.

  Abraham_Foxman_ADL Director  
  Abraham Foxman igazgató  

“Nyugtalanító, hogy Magyarországon mennyire megnőtt a zsidókról negatív nézeteket valló megkérdezettek száma és milyen nagy a százalékarányuk” – mondta Abraham Foxman, a Rágalmazásellenes Liga (Anti-Defamation League – ADL) nemzeti igazgatója az ynetnews.com hírportál szerint.

A Rágalmazásellenes Liga kedden Jeruzsálemben közzétett felmérése öt másik európai országra, Ausztriára, Svájcra, Belgiumra, Hollandiára és Nagy-Britanniára is kiterjedt. Az 500-500 felnőtt júniusi megkérdezésén alapuló felmérés szerint az antiszemita felfogások Magyarországon a legelterjedtebbek a hat ország közül.

Hűsegesebbek Izraelhez?

A magyar megkérdezettek több mint fele szerint “valószínűleg igaz” az, hogy a zsidók hűségesebbek Izraelhez, mint ahhoz az országhoz, ahol élnek. A magyarok 60 százaléka osztja továbbá azt a véleményt, amely szerint a zsidók túl nagy hatalommal rendelkeznek a nemzetközi pénzpiacokon.

Amíg a zsidók lojalitását a magyarok nagyobb részéhez hasonlóan ítélte meg az összes válaszoló közel fele (jelesül 49,7 százaléka, beleértve az osztrákok és a belgák 54 százalékát, sőt a svájciak 44 százalékát is), addig a zsidók globális üzleti hatalmát csak az összes megkérdezett egyharmada (jelesül 34,5 százaléka s ezen belül a hollandok alig 11 százaléka) sokallta.

A Magyarországon, Ausztriában és Svájcban meginterjúvoltak több mint fele úgy gondolja, hogy az amerikai zsidók ellenőrzik az Egyesült Államok közel-keleti politikáját, jelezte Foxman, sajnálkozva, amiért ez a régi tévhit jelen van az európai közfelfogásban.

(Forrás: MTI)

[popup][/popup]