Magyarországi holokauszt-túlélőt látogat meg New Yorkban a pápa

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Független Hírügynökség

2008. április 6. XVI. Benedek pápa első amerikai útja során látogatást tesz New Yorkban a Park East Zsinagógában, ahol találkozik Arthur Schneier főrabbival, a New York-i és az amerikai zsidóság egyik legtekintélyesebb szellemi vezetőjével, magyarországi holokauszt-túlélővel – adta hírül a New York Times.

XVI. Benedek pápa április 18-án látogatja meg a manhattani Park East Zsinagógát, és találkozik annak vezetőjével, Arthur Schneier főrabbival. A pápa az amerikai katolikus püspökök konferenciájára érkezik az Egyesült Államokba.

A katolikus egyházfő most harmadszor tesz látogatást zsinagógában. 2005 áprilisában XVI. Benedek egy német zsinagógában járt, előtte II. János Pál 1986-ban a római zsinagógát látogatta meg.

A főrabbi a pápai látogatást a vallások közötti párbeszéd felújításának első fontos lépéseként értékelte.

Arthur Schneier 1930. március 20-án született Bécsben, a német megszállás alatt Budapesten élt, itt élte túl a holokausztot, majd 1947-ben emigrált az Egyesült Államokba. 1962-től a Park East Zsinagóga szellemi vezetője.

A főrabbi tökéletesen beszél magyarul, kapcsolatot tart fenn az amerikai magyar szervezetekkel és személyiségekkel. Tom Lantos búcsúztatásán ő mondta az egyik gyászbeszédet és az imát. Ő nyitotta meg nemrégiben a magyar-mentő Carl Lutz emlékkiállítást az ENSZ-ben. Számos magas amerikai kitüntetés birtokosa, az ENSZ-ben több bizottságban is dolgozott, ahol a kultúrák és a vallások közötti párbeszéd, a vallásszabadság szószólójaként vált elismert személyiséggé. 2004-ben a New York-i Yeshiva University róla nevezte el egyik fakultását.

[popup][/popup]