Magyar zsidókat mentett a salvadori diplomata

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

José Castellanos 25 ezer ember életét mentette meg
Forrás: Népszabadság Online

2008. június 20. Raoul Wallenberg és Carl Lutz mellé egy eddig jórészt ismeretlen salvadori diplomata neve is felkerülhet a magyarországi holokauszt külföldi embermentőinek listájára.

A londoni The Guardian beszámolója szerint hat évtized után kezd fény derülni José Castellanos tevékenységére. A vezető brit baloldali napilap megírja: Castellanos a kis közép-amerikai ország svájci főkonzulja volt a háborús években, és Genfben összebarátkozott egy Mandl György nevű, román állampolgárságú zsidó emberrel.

Castellano az embermentést Mandllal kezdte: új barátját kinevezte a salvadori konzulátus nem létező első titkári tisztségére, a valamivel latinosabb hangzású George Mandel-Mantello álnéven. Az igazi és az áldiplomata ezután üres állampolgársági igazolásokat kezdett kiállítani a közép-európai országok, elsősorban is Magyarország üldözött zsidó lakosságának. A dokumentumok közül sokat egyenesen Carl Lutzhoz, a Budapesten tevékenykedő svájci alkonzulhoz juttattak el, aki ezreknek nyújtott menedéket egy használaton kívüli volt üveg-nagykereskedésben, az úgynevezett Üvegházban.

A The Guardian szerint Castellanosnak és Mandlnak még arról is sikerült meggyőznie a gyanakvó svájci és magyar hatóságokat, hogy a dokumentumok hitelesek, és hogy Európa e zugában valóban él egy jelentős salvadori diaszpóra. A hivatalos felhatalmazás nélkül akcióba lépő diplomata a brit lap szerint összesen 25 ezer ember megmeneküléséhez járult hozzá Közép-Európában.

Jóllehet Leon Uris, a világhírű író a 70-es évek elején Castellanos nyomára akadt, és annak idején készült is egy rövid rádióinterjú az embermentővel, az egykori diplomata azonban névtelenül halt meg 1977-ben. Lánya, Frieda Garcia szeretné elérni, hogy apja érdemeit Izraelben hivatalosan is ismerjék el.

[popup][/popup]