Magyar zongoristák egy egykori New York-i zsinagógában

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Fidelió

2007. november 27. Klukon Edit és Ránki Dezső a New York-i Angel Orensanz Center termében adnak közös koncertet a New York-i Magyar Kulturális Intézet szervezésében november 28-án.

Az Angel Orensanz Center belsejeAz Angel Orensanz Center New York egyik legnépszerűbb helye, legyen szó házasságkötésről, előadásról, vagy éppen koncertről. Az 1849-ben épült zsinagóga a második világháború végétől egészen 1986-ig szinte üresen állt, amikor Angel Orensanz vásárolta meg azzal a szándékkal, hogy kulturális központot nyit. Azóta az épület olyan előadóknak adott helyet, mint Lou Reed, Whitney Houston, Norman Mailer, Arthur Miller, a Kronos Quartett Jacques Derrida vagy Spike Lee.

November 28-án két magyar zongorista lép fel a Norfolk Streeten az Angel Orensanz Centerben a New York-i Magyar Kulturális Intézet programja keretében. Klukon Edit és Ránki Dezső jelentős hazai és nemzetközi sikereket tudnak a hátuk mögött. Klukon számos elismert énekessel dolgozott, például Gulyás Dénessel, Polgár Lászlóval, Lucia Poppal és Ruth Ziesakkal, de az utóbbi időben a szólódarabok felé fordult érdeklődése, különös tekintettel Liszt és Haydn műveire. Ránki a Kossuth-díj mellett más nemzetközi díjakkal is büszkélkedhet, Klukon Edittel 1985 óta lépnek fel együtt.

A duó a klasszikusok mellett a kortárs művészet felé is hajlik, gyakran játszik két zongorás darabokat Dukay Barnabástól is. Az Angel Orensanz Centerben november 28-án Liszt Via Crucis zongora duettje mellett Erik Satie Socrate című művéből adnak elő.

[popup][/popup]