Magyar asztrológust vetettek be Hitler ellen

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Index

2008. március 4. Egy brit történész kutatásai szerint egy magyar származású asztrológust alkalmazott a brit titkosszolgálat, hogy megjósolja Hitler mikor akar a szigetországra törni. Louis de Wohl azt állította, hogy ismeri Hitler csillagjósának módszereit és így megmondja előre, hogy milyen tanácsokat kap a führer.

Christopher Andrew történész érdekes magyar vonatkozású adatra bukkant, a brit titkosszolgálat levéltárát kutatva. Egy magyar ősöktől származó asztrológus megjósolta, hogy mikor akar Nagy-Britannára támadni Hitler.

Louis de Wohl azt állította, hogy ismerte a náci vezér svájci asztrológusát, és ez alapján megmondta, hogy milyen időpontokat javasol Hitlernek a támadásra, írja a Sotsman című brit lap. 1940-ben a bika és a mérleg jegyek együttállása alapján számolta ki a várható időpontot, mert Hitler születésekor is ezek a csillagképek határozták meg az égboltot. Azt állította, hogy Hitler nagy döntések előtt egy Karl Ernst Krafft nevű svájci jósra hallgat és ő képes rekonstruálni a tanácsadó módszereit.

A brit titkosszolgálat 1941-ben az amerikaiak meggyőzésére is használta Wohlt. Abban az évben számos amerikai rádióban szerepelt a csillagjós, és Hitler születési adatai alapján azt mondta, hogy nagy katasztrófát okozhat az az ember. Az angolok ezzel is beavatkozásra akarták rábírni az Egyesült Államokat, a közvélemény megpuhításán keresztül.

Később azonban kiderült, hogy a führert annyira nem érdekelte az asztrológia, mint közvetlen kollégáit: Rudolf Hesst és Heinrich Himmlert.

Wohl eredeti neve Ludvig von Wohl volt, és a munkásságát kutató történész szerint az angol titkosszolgálatnál sokan sarlatánnak tartották és nem bíztak benne, sőt megfigyelés alatt is tartották.

A férfi selyemruhákban járt és folyton szivarozott, és azzal kérkedett, hogy bejárta az arab világot. Ismerték a berlini kávéházakban is, sokak gyanúja szerint a náci mozgalomban is részt vett. A brit erők mégis alkalmazták, egyenruhát is kapott. Úgy tartották, hogy ha nem is teljesen megbízható, propaganda célokra remekül használható.

[popup][/popup]