Madonna a zsidó vallás nagykövete lett

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. szeptember 17. Madonna Izraelben ünnepelte a zsidó újév kezdetét, ahol Simon Peresz elnökkel is volt alkalma találkozni. A pop nagyasszonya a jelek szerint egyre többet foglalkozik a zsidó vallással, sőt, Peresz elnök előtt történetesen önmagát a “zsidó vallás nagykövetének” nevezte.

  Madonna Izrael szeret teged  
  Madonna Izrael szeret téged  

Múlt szerdán Madonna több hírességgel egyetemben Izraelbe utazott, hogy ott ünnepelje meg a zsidó új esztendő kezdetét, ahol többek között a kabbala zsidó misztikus tanról szóló konferencián is részt vett.

Kint tartózkodása során személyesen találkozott Simon Peresz elnökkel, akivel némi ajándékcserére is sor került. Peresz az ótestamentum egy példányát ajándékozta az énekesnőnek a találkozón, amely Madonna kérésére jött létre – adta hírül az izraeli televízió. Madonna pedig a “Fény könyvét” az alábbi dedikációval adta át: “Simon Peresznek, annak a férfinak, akit nagyra becsülök és szeretek. Madonna” Mindeközben arról is beszámolt a Nobel-békedíjas politikusnak, miszerint ez a bizonyos “Fény könyve” igencsak nagy népszerűségnek örvend a hollywoodi sztárok körében. “Fogalma sincs, mennyire sokan ismerik a hollywoodi színészek közül ezt a könyvet. Bárkivel találkozok mostanában, mind erről mesél nekem. Azt hiszem, a zsidó vallás nagykövete lettem” – újságolta Peresznek Madonna.

Madonnán kívül több híres színész is kilátogatott a múlt héten Izraelbe. Így Demi Moore és párja, Ashton Kutcher, Rosie O’Donnell, valamint a neves divattervező, Donna Karan is részt vett ezen a bizonyos kabbalista konferencián. Kutcher több izraeli üzletember társaságában mesélt arról, hogy számára mekkora nagy segítséget nyújtott a Kabbala, számos alapkérdésre adott már választ neki, sőt még abban is biztos, hogy ennek köszönhetően nem keveset fejlődött a színészi tudása.

  Madonna  
  Madonna egy táncosa társaságában  

Madonnát mindemellett nem kevés kritika éri az elmúlt időszakban a zsidó vallás iránti érdeklődése miatt. Különösen az ortodox zsidóknak nem tetszik ez a hirtelen jött “rajongás” a judaizmus iránt, ami persze nemcsak Madonnát, hanem az amerikai sztárvilág komoly részét megfertőzte. A zsidó hagyományok szerint a Kabbala annyira komplex és hatásos tudomány, hogy csak tiszta emberek kezdhetnek el vele foglalkozni, méghozzá csak 40 év felett, amikor már kellő érettséggel rendelkezik a delikvens. Madonnáról köztudott, hogy katolikus családban nevelkedett, pár éve azonban egyre több időt szán a kabbala-tanok tanulmányozására, sőt időközben felvette a héber Eszter nevet, és sok kabbalistához hasonlóan ő is elkezdte a piros karkötőt hordani, ami szerintük védelmez a gonosz kísértésétől.

Legutóbbi stúdiólemezén, a 2005-ös Confession on a Dance Floor-on már egy dallal sikerült kiváltania a zsidó egyház felháborodását. Az Isaac című szám ugyanis egy 16. századi híres kabbalista rabbiról szólt, Yitzak Luriáról. A rabbiknak akkor sűrű bocsánatkérések közepette próbálta elmagyarázni, hogy számára miért fontos ez a vallás, de vélhetően ez mit sem ért katolikus mivolta miatt.

A mostani izraeli tartózkodása során a hírek szerint több kabbalista szent helyet fel kíván keresni. Azt még nem tudni, hogy mennyi időt tölt az országban. Utoljára három évvel ezelőtt szintén egy hasonló kabbalista út során jutott el Izraelbe. Az idei útját így kommentálta Simon Peresznek: “Alig hiszem el, hogy az új évet veletek itt Izraelben ünnepelhetem meg. Most egy álmom válik valóra” – adták hírül a helyi lapok.

(Forrás: Origo)

[popup][/popup]