Lubavics és a Messiás

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Hagyomány

A lubavicsi haszid mozgalom központja New York egyik híres zsidónegyede, Brooklyn, azon belül is Crown Heights, s az Eastern Parkway 770. számú ház, a hetedik lubavicsi Rebbe lakhelye, a zsinagóga, ahol sok ezer hászid imádkozik, ahonnan a küldöttek, a „sliahok” indulnak a világ minden tájára, zsidóságot tanítani, jócselekedetre, micvére nevelni a zsidókat, megtenni mindent, hogy megérjen az idő a Messiás érkeztére.

1993 5753 volt az a jeles év, amelyben több lubavicsi vezető a Messiás jövetelét jelezte. A Rebbe sok híve, köztük Butman rabbi tovább ment, feltételezvén, hogy a jelenlegi Rebbe maga a Megváltó. Ismét mások Messiássá akarták koronázni, s felhívássál fordultak hozzá: fedje fel kilétét, hogy a megváltott zsidó nép végre, eltelvén az isteni Tudással, áldást, jó egészséget és bőséget kívánhasson a Messiás Királynak. ״Éljen soká a Messiás Király!” – hirdették a plakátok, a mozgalom gyermekei pedig Jeruzsálemben, New Yorkban és Moszkvában skandálták, hogy ״Mi most akarjuk a Messiást!”

„Lehájim a Rebbének, de semmi koronázást!” hirdette címében a Jewish Week riportja, amely beszámolt a nagy vihart kavart napról, 1993. január 31-ről. 43 évvel azelőtt halt meg a hatodik Rebbe, s 42 évvel ezelőtt vette át tisztét a mostani, a 91 éves Menáhem Mendel Schneerson. Azon az estén a Rebbe, akit tíz hónappal korábban szélütés ért, beszélni nem tud, s tolószékben figyeli híveit, mégis maga töltött gyűszűnyi vodkát az őt ünneplő rabbiknak; azoknak is, akik őt Messiássá akarták koronázni, s azoknak is, akik úgy vélték, ehhez csak Istennek van joga. Ez utóbbiak győztek az évfordulót megelőző napok forró vitáiban. A koronázás elmaradt. De a 770-es számú ház előtt mintegy 5000 haszid, férfiak, nők, gyermekek énekeltek és éljeneztek, s bent a zsinagógában legalább ennyien szorongtak, harsogva a Jehi Adonéjnu”, a ״soká éljen a tanító, a mester, a Messiás Király” kezdetű himnuszt.

Négy tévé közvetítőkocsi állt az Eastern Pakway-n, műholdas adás sugározta az eseményt a Rebbe köszöntését London, Párizs, Hong Kong, Ausztrália és Izrael haszidjainak. Kfar Chabad-ban, az izraeli központban úgy készülődtek a haszidok a brooklyni testvérek fogadására, mintha azok perceken belül megérkezhetnének. És Brooklynban karneváli hangulat uralkodott; harsogott az ének, sok ezren vitték a Rebbe fényképét írja a Jewish Week. És aztán Krinsky rabbi, a Rebbe szóvivője bejelentette, hogy ״nem volt koronázás”.

Valóban: 5753, a ״nagy csodák éve” nem hozta meg ״a” Csodát. Vagy ha igen, nem tudunk róla. Talán már köztünk jár, hiszen mint a haszidok vallják bármelyik cádik lehet a Messiás, akit Isten küld, de akinek eljövetelét emberi munka, akarat, hit teremti meg.

A lubavicsi haszidok számára semmi sem változott: 5754-ben is zsidóságra kell tanítani és várni a Messiást!

 

Címkék:1993-12

[popup][/popup]