Litvánia: tiltólistán a horogkereszt, a sarló és a kalapács

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Hírszerző

2008. június 18. A litván parlament egyaránt betiltotta a nácik által használt horogkereszt, valamint az egykori Szovjetunióban használatos kommunista jelkép, a sarló és kalapács mindenfajta nyilvános ábrázolását.

A vilniusi képviselők által szerdán elfogadott törvény tiltó hatálya kiterjed a korábbi szovjet himnusz szövegére, valamint a náci himnuszokra is. Az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott balti ország a II. világháború idején – a Molotov-Ribbentrop paktum következtében – előbb német, majd szovjet megszállás alá került. A világháború után, függetlenségének 1990-ben történt kikiáltásáig, Litvánia a Szovjetunióhoz tartozott.

A most jóváhagyott tilalom a két volt megszálló hatalom korabeli katonai egyenruháinak viselésére is vonatkozik. A tiltás ellen szavazó képviselők egyebek közt azzal érveltek, hogy a jelenlegi orosz himnusz dallama azonos a volt szovjet himnuszéval. Az ország 3,4 milliós lakosságának jelentős, 6,3 százaléknyi részét ma is a szovjet időkben odatelepült oroszok adják.

[popup][/popup]