Libanon: rohamoznak?

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007.július 13. A hadsereg nem akar elhúzódó konfliktust a palesztin szélsőségesekkel. Heves támadást intézett tegnap a libanoni hadsereg a Nahr el-Bared palesztin menekülttábor ellen, ahol iszlamista fegyveresek már hetek óta ellenállnak az ostromnak. Legalább négy libanoni katonát megöltek, kilencet megsebesítettek – írta a Reuters.

  Nahr el-Bared menekulttabor  
  Nahr el-Bared  

Egyelőre nem világos, hogy a katonaság a heves tüzérségi támadással már az észak-libanoni tábor megrohamozását akarja-e előkészíteni. Szerdán az utolsó palesztin menekültek is elhagyták a helyszínt, és a libanoni hadsereg további csapatokat rendelt a menekülttábor köré.

Biztonsági források szerint a hadsereg el akarja kerülni egy elhúzódó hadiállapot kialakulását, ezért a tábor lerohanását tervezi, bár ezt katonai források tegnap cáfolták. A majdnem nyolc hete tartó összecsapásokban eddig legkevesebb 210 ember életét vesztette. Az 1975-1990-es polgárháború óta ez a legsúlyosabb belső konfliktus Libanonban.

Az összetűzések ráadásul tovább mélyítették a politikai válságot az országban, amely még mindig nem heverte ki Izrael és a Hezbollah harmincnégy napos, 1200 halottat követelő dél-libanoni háborúját – amely éppen egy évvel ezelőtt tört ki.

Az MTI jelentése szerint az első évfordulón az izraeli miniszterelnök az északi határmellék nyugalmát, a libanoni elnök az ellenállás sikerét emelte ki.

– Nem volt más választásunk – bizonygatta Ehud Olmert izraeli miniszterelnök a libanoni offenzíva helyességét, amelyet Izrael azután indított, hogy a síita muzulmán Hezbollah elrabolt két izraeli katonát egy határbetörés során. Emile Lahud libanoni államfő úgy vélte, hogy a libanoni nép és hadserege “történelmi győzelmet” aratott egy éve, amikor Izrael “tervszerű, totális háborút” indított szomszédja ellen.

Az évforduló alkalmából két nemzetközi emberijog-védő szervezet Izraelt és Libanont egyaránt elmarasztalta, amiért mit sem tettek a háborús bűncselekmények kivizsgálására, és elkövetőik felelősségre vonására. Az Amnesty International és a Human Rights Watch fegyverembargó kirovását követelte a zsidó államra és az iszlám gerillákra, nehogy megismétlődhessenek az emberijog-sértések.

(Forrás: www.nol.hu)

[popup][/popup]