Kuruc.info mint terrorista portál?

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: HVG

2008. április 17. / Rádi Antónia Terrorveszélyre hivatkozva új jogsegélyt kért az igazságügyi tárca az Egyesült Államoktól a szélsőséges kuruc.info hírportál, illetve a gyanú szerint azzal összefüggésbe hozható Magyarok Nyilai ügyében – értesült a HVG.

Gőzösfejű szegedi főiskolások, illetve a Dunaújváros Jövőjéért Egyesület (DJE) egyik tagja akadt fenn az ügyészségi hálón az MSZP-s országgyűlési képviselők ellen februárban elkövetett Molotov-koktélos támadások mint terrorcselekmények miatt indult nyomozás során, de gyanúsítottként őket sem hallgatták ki. Az akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is sújtható bűntett ügyében ismeretlen tettes ellen folyik az eljárás a Központi Nyomozó Főügyészségen, amelynek munkáját külön akciócsoporttal segíti a Nemzeti Nyomozóiroda (NNYI) és a Nemzetbiztonsági hivatal. Nemrégiben e procedúrához csatolták a Hiller István (MSZP) és Kóka János (SZDSZ) politikusok otthona elleni támadások iratait is. Néhány napja a nyomozóiroda jár el Meggyes Tamás (Fidesz) esztergomi polgármester háza és autója elleni merénylet, illetve Csintalan Sándor tévés műsorvezető, volt MSZP-s politikus megverése ügyében; előbbi esetben rongálás, utóbbiban különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértés és kifosztás a gyanú.

“Miért ne hívtam volna föl őket? Ők a város MSZP-s országgyűlési képviselői” – kérdezett vissza a HVG-nek nyilatkozva Hum János, a DJE aktivistája, a dunaújvárosi közgyűlés közbeszerzési bizottságának külsős tagja, miért csöngette fel otthoni számán Dér Zsuzsannát, valamint Kálmán Andrást (utóbbi Dunaújváros polgármestere is) néhány órával azt megelőzően, hogy mindkettejük otthonát támadás érte. Hum magyarázata: arra volt kíváncsi, megszavazzák-e másnap a T. Házban az egészségügyi törvény módosítását. Dér igennel válaszolt, Kálmánnal ellenben nem tudott beszélni, csak a feleségével. Ugyanazon az éjszakán, nagyjából egy időben, hajnali 2-4 között Molotov-koktélok robbantak Sándor István volt gödi polgármester és a kunhegyesi Herbály Imre otthonánál is. A merényleteket a Magyarok Nyilai Felszabadító Hadsereg vállalta magára, akárcsak a Csintalan elleni attakot, illetve a budapesti Broadway jegyiroda elleni támadást, amely ügyben lapzártánkkor még nem jelölték ki az eljáró nyomozóhatóságot, de alighanem az is az NNYI lesz.

Bár nem titkolja olykor markánsan jobboldali érzelmeit, saját elmondása szerint Humnak nincsenek radikális kapcsolatai – az internetes keresés sem mutat ellenkező eredményt -, s két telefonhívás alighanem kevés lesz az ügyészeknek összefüggésbe hozni a cselekményekkel. Hasonló a helyzet a március végén – öt nappal az új rendészeti miniszter, az erőt mutatni szándékozó Draskovics Tibor kinevezése után – lefogott szegedi főiskolásokkal: őket a nemzeti radikális rendezvények állandó résztvevőiként ismerik ugyan a csongrádi megyeszékhelyen, ám a náluk tartott házkutatás során nem találtak arra utaló nyomot, hogy részt vettek volna a terrorakcióban.

A hatóságok tehát sötétben tapogatóznak. Egyelőre az sem biztos, létezik-e egyáltalán a Magyarok Nyilai. Az ügyészség szerint szervezettségre utal a képviselők elleni attak esetében az egyidejű elkövetés, amelyet – s ez igaz a Csintalan elleni támadásra is – a sértettek környezetének alapos feltérképezése előzött meg. Profizmusra enged következtetni, hogy azonosítható bizonyítékot eddig nem sikerült rögzíteni. A legígéretesebb nyomnak a merényleteket vállaló e-mailek tűnnek, amelyekről az a gyanú, hogy az Egyesült Államokban működő szerverről érkeztek, ugyanonnan, ahol a terroristákkal ideológiai rokonságot mutató kuruc.info honlapot üzemeltetik. Ennek ügyében a magyar hatóságok már kértek jogsegélyt az USA-tól (ekkor Schmidt Mária történész telefonos híváslistájának kiszivárogtatóját keresték), de az amerikai törvények miatt nem jártak sikerrel. A HVG értesülései szerint a napokban – immár a tengerentúlon alighanem érzékenyen kezelt terrorcselekmény-sorozattal is érvelve – újra próbálkozott az igazságügyi és rendészeti tárca.

Ha végül sikerül tetteseket fogni, az ügy precedens lesz: magyar terroristák eddig nem álltak hazai bíróság előtt. Ügyészi berkekben éppen ezért úgy látják, sok múlik majd a törvényszék hozzáállásán. Hasonló a helyzet, mint a kilencvenes évek elején a gazdasági bűncselekményekkel volt: a jogi arzenál adott, de az igazságszolgáltatás résztvevői is csak tanulják az alkalmazást. Abban a rendőrségen és az ügyészségen is egyetértenek, a radikálisok cselekményei, terveik, szervezettségük túlnőtt azon a ponton, amikor még szánalmas operetthadseregként lehetett kezelni őket. Úgy tudni, vizsgálják a csoportok, vezetőik anyagi hátterét is, szemet szúró ugyanis, ahogyan az elmúlt másfél-két évben megerősödtek. Budaházy György például évekig működött a Lelkiismeret ’88 csoport színeiben, miközben a kutya sem figyelt oda rá, míg a 2002-es hídfoglalás után, de főképp a 2006. őszi budapesti zavargások idején egy csapásra lett anyagi bázisuk és nyilvánosságuk. Utóbbi főképp a kuruc.infónak köszönhető.

Bárhonnan ered is a mozgalmi muníció, a kurucos körhöz kötődők magánüzletei egyelőre nem virágoznak. A kuruc.infót gründoló egykori Jobbik-szóvivő, Novák Előd és a portálnak dolgozó Molnár Balázs hirdetéssel foglalkozó közös cége, a 2006 májusában létrehozott Hun Média Kft. ellen idén januárban végrehajtást rendelt el az adóhatóság. Novák másik vállalkozása, a Magyar Gárda Egyesületet alapító II. kerületi Jobbik-elnök Schön Péterrel közösen birtokolt Magyarok Lapja Kft. alapításának évében, 2006-ban jogvitába keveredett az újság kiadói jogán a főszerkesztő Márkus Tiborral, a Jobbik orgánumát utóbb kénytelenek voltak Magyar Mérce néven megjelentetni (ma már utóbbi lap is szünetel). Vár az áttörésre a radikális blogger Polgár “Tomcat” Tamás pólóboltja is.

[popup][/popup]