Kozmosz-tévé 89/90

Írta: Götz Eszter - Rovat: Archívum, Irodalom

Könyvespolc

(Kozma György: Kozmosz-tévé 89/90. Kiadta a Szabad Demokraták Szövetsége, ár nélkül.)

Néha bizony összemegy a kozmosz, és miközben az égi és földi csatornákon nagypolitikáról, Európáról meg világrendekről szónokolnak, egészen kisszerűre zsugorodik. Legfeljebb egy fotelt tölt ki, amelynek mélyéről a türelmes tévénéző magánmegjegyzéseit dünnyögi a süket falaknak. A fotelben 1989-90-ben történetesen Kozma György ült, és ez meghatározta a mégiscsak kiszivárgó dünnyögések formáját: lerajzolta azokat a képernyőn elkapott pillanatokat, amelyek a rendszerváltás forrpontján, a választások előtt és alatt számára a legtöbbet árultak el a készülődő új világról. Aztán kötetbe szedte, és

Kozmosz-tévé 89/90 címmel közreadta ezt a szokatlan tévénaplót.

Ha a napjainkban tapasztalható, dühödt ünneplési láz még 25 vagy 50 év múlva is tartani fog, és a díszmagyarba öltözött ország az első szabad választások évfordulójáról készül megemlékezni, aligha fordulnak majd ehhez a rajzos krónikához. Kozma György sajátos mellékmondat-gyűjteménye ugyanis hízelgőnek éppen nem mondható képet nyújt. Politikusok, riporterek és bemondók komoly arccal kinyilatkoztatott vélemény-hulladékai, kötőszavak és félig elharapott frázisok, néhány odapancsolt vonalú karikatúra ez az új rendre készülő ország torzképe, ahol a jövőt legpontosabban a hupikék törpikék idekeveredett mondata sejti meg: „Minden törpre ment…” Egyébként itt van mindenki, aki akkor érdekes volt, Horn és a majdan boldogan egyesülő németek, Németh Miklós, Antall József és Antal Imre, a választási harcban nyomakodó Csipet Csapatok és rajzfilmbeli eredetijük, a Szomszédok és Habsburg Ottó, mondandójuknak egy-egy olyan kiragadott részletével, aminek se füle, se farka, hát istenem, ha egyszer így kimondták, láthatta-hallhatta az egész ország vagy csak Kozma vevőkészüléke fogta?

Akár blöff, akár egy nem-létező közvélemény-kutatás önként benyújtott eredménye ez a füzetnyi kis könyv, Kozma valószínűleg megtalálta vele azt a kacskaringós vonalat, amely Karinthytól egészen a televízió istenét gúnyolva kiszolgáló Friderikuszig tart. Az „így néztek ti” azonban mindkét oldaláról nézve torz tükör, néző, politikus és tévés személyiség egyformán megkapja benne a magáét. S bármelyik lapon feltűnhet az apró Kozmoszfigura, hogy egy ásítás és egy sör között igazságot szolgáltasson: átkapcsolja a csatornát.

Götz Eszter

*

A Szombat e havi számát Kozma György (Kozmagyuri, közmagyar, Kozmoszgyurka,

-gyurma, Úri Kozmosz, stb., régi és új tévégrafikái illusztrálják.

 

Címkék:1993-11

[popup][/popup]