Középkori kincsünk hasonmás kiadásban

Írta: (babits) - Rovat: Archívum, Hagyomány

(Kaufmann Haggáda, Kultúra International Budapest, 1991. 60 lap, 2500 Ft.)

Több mint harminc év után és számos kalózkiadást követően középkori kincsünket üdvözölhetjük újra hasonmás kiadásban.

Nemrégiben jelent meg a Magyar Tudományos Akadémia könyvtárának keleti gyűjteményében őrzött, a 14. században készült, nemzetközi viszonylatban is az elsők között számon tartott peszáhi zsidó szertartáskönyv. A hosszú idő nyomán a kódex restaurálásra szorult. A munkát 1987-ben el is végezték, több mint 160.000 Ft-os költségen. Mostani fakszimile közreadása már ennek alapján készült.

A Haggáda nevét egykori tulajdonosáról, majd halála után családja révén adományozójáról, Kaufmann Dávidról (1852-1899), a budapesti Rabbiképző Intézet néhai nagynevű professzoráról kapta. Kaufmann a világ egyik leggazdagabb hebraika és judaika magánkönyvtárral rendelkezett. Közel 1800 kötettel és huszonöt nagy értékű kézirattal gazdagította a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárát.

Említésre méltó tudományos tevékenysége is, szövegpublikációi, történelmi dolgozatai és úttörő tanulmányai a zsidó művészettörténet terén. Elsőként ő vizsgálta behatóan a középkori héber kéziratok miniatúráit, s az ő munkássága nyomán indult útjára a zsidó művészet tanulmányozása.

A zsidó miniatúra-művészet éppen a peszáh-haggádában és a bibliai Eszter könyv (tekercs) illusztrációiban fejlődött ki. Csekély túlzással azt mondhatnánk, hogy a haggáda illusztráció-művészete azonos a zsidó festészettel. Évszázadokon keresztül a zsidó képzőművészet csak a miniatűrökben és elsősorban a festett haggádákban adott életjelt magáról. Ennek több oka van: a képzőművészeti ábrázolás tilalma a közép- és újkorban a szent tóratekercset kivéve a zsidó könyvekre általában nem vonatkozott. A mózesi törvények képábrázolási tilalma a peszáhi Haggáda festményeire vonatkozóan nem érvényes, hiszen ez a könyvecske nem a zsinagóga, nem is az istentisztelet, hanem a családi ház számára való. A családban tartott olyan ünnepi alkalmakkor használják, amelyek legfőbb hivatása a gyermek tanítása. Éppen az oktatási célzat az, amely megkívánta a Haggáda illusztrálását.

1992

Címkék:1992-04

[popup][/popup]