Kóser szisztémák az oktatásban

Írta: Szegő Krisztina - Rovat: Archívum, Technika - tudomány

Európában elsőként a Csonka János Műszaki Szakközép- és Szakmunkásképző iskolában használják azt a vadonatúj oktató rendszert, amely az autóelektronika oktatásában csúcstechnológiának minősül. Az autógyárak szüntelenül újabb és újabb újdonságokkal lepik meg a vásárlókat. A tegnap autójában még a gépészeti elemek domináltak, ma azonban már az elektronika térhódítása tapasztalható. A fedélzeti számítógépek, mikroprocesszorok és egyéb elektronikai elemek már a szériaautók felszereltségéhez tartoznak… A jövőben ez tovább bővül a kényelmi, biztonsági és környezetvédelmi berendezésekben. E korszakváltás új feladat elé állítja a gépjárművek karbantartását és javítását végző szakembereket is, munkájuk ellátásához már nem elegendők a hagyományos autószerelői ismeretek. A bevezetőben említett, csúcstechnológiára épülő számítógépes oktatási rendszer az A-TECH

jóvoltából jutott el a szakközépiskolába. E nevet Magyarországon majd mindenki ismeri, aki az oktatástechnikai újdonságok iránt érdeklődik, hiszen programjaikat már számos helyen használják. A Degem-rendszert 40-nél több magyarországi szakközépiskola vette meg, szoftverjeiket pedig közel 80 intézmény használja. Távközlési, oktatási rendszereik egyik legismertebb felhasználója a MATÁV.

– Mit takar a Degem, illetve az ATECH elnevezés? – kérdeztük Szedő Miklós ügyvezető igazgatót.

– Az A-TECH az Advanced Technology Ltd., azaz Fejlett technológiák elnevezés rövidítése, kft-nk a Degem magyarországi tagja. A Degem héber szó, modellt jelent, a céget, amely egyébként oktatási berendezésekre szakosodott, 1969-ben alapította Izraelben Israel Asher. Azóta a világ legnagyobb ilyen jellegű vállalatává nőtte ki magát, nemzetközi vállalatcsoport, amelynek Magyar­

országon kívül az Egyesült Államokban, Angliában, Mexikóban, Svájcban és Spanyolországban találhatók cégei. A csúcstechnológiai oktatási rendszereket elektronika, távközlés, pneumatika, hidraulika stb. Izraelben fejlesztik ki és gyártják. Az A-TECH Kft-t amely Magyarországon az értékesítéssel foglalkozik a Degem egy svájci vállalatán keresztül 1990-ben alapította, a Magyar Hitelbankkal közösen 29 millió forint alaptőkével, majd a Degem megvásárolta a magyar tulajdonrészt. Csehországban, Szlovákiában és Romániában is megjelentünk már, tárgyalásokat folytatunk Lengyelországgal, Ukrajnával és Litvániával, illetve szerződést írtunk alá Kazahsztánnal.

E gyors terjeszkedésen kívül mit tartanak az elmúlt két év legnagyobb sikereinek?

– Magyarországi és külföldi eladásainkból évente 2-3 millió dollár összforgalmat ért el az A-TECH, anyavállalatunk pedig tavaly ment ki a tőzsdére, addig mint magánvállalat szerepelt, igen jó eredményekkel. A Degemből Edusoft néven önálló bár 75 százalékig még Degem tulajdonú vállalatként, kivált egy csoport. Ők az amerikai Berlitz Intézettel közösen épp most fejezték be egy új, multimédiás angol nyelvoktató software fejlesztését.

– Mennyiben jobbak az Önök rendszerei az eddigieknél?

– A Degem többet tud, több funkcióval rendelkezik (például hibakeresési üzemmód), mint a hagyományos rendszerek. Ugyanolyan jó és megbízható, mint az ismertek, de kreativitásban, egyedi megoldásokban olyan pluszt nyújt, amely a világ élvonalába emeli. A felhasználókat többnyire tanárok, sikerül is erről meggyőznünk. Árszintünk ugyan magas, ám a versenytársaké is az.

– A leggyakrabban előforduló nehézségeik?

– Az első az általános pénzhiány. Az oktatási rendszereket a vásárlóink legtöbbje szakképzési alapból, vagy költségvetési pénzből vásárolja, az pedig, mint tudjuk, kevés. Igaz, ugyanez a probléma konkurenseinket is ugyanígy érinti. Velük szemben talán csak annyi a hátrányunk, hogy mint izraeli cég, nem vagyunk benne a nyugati (PHARE stb.) programokban, hiszen azok csupán az EGK országaira vonatkoznak. Második legnagyobb gondunk, hogy softwareink legnagyobb része csak angol nyelven áll rendelkezésünkre, ezért ugyancsak nagy összegeket kell a fordításokra költenünk. Harmadszor, olyan piacon jelentünk meg, ahol a nagy cégek akik szintén igen jók már jelen vannak, így mi leginkább a piaci résekbe igyekszünk betörni, kihasználva az oktatási rendszereinkben lévő adottságokat.

Szegő Krisztina

Címkék:1993-05

[popup][/popup]