Kóser diplomaták

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. június 8. Az izraeli diplomaták torkig vannak azzal a protokollal, amely szerint kötelesek külföldön nem kóser étkezőhelyeken bonyolítani az ügyeiket. Egy erre vonatkozó szabály enyhítéséről szóló kérelmet nyújtottak be, amelybe belefoglalták, hogy a kérést csakis egy vallásos zsidó miniszter (aki a szűkebb kabinet tagja) változtassa meg az esetben, ha a kabinet nemleges választ adna.

Eli Yishai, a kereskedelmi miniszter, aki az ortodox Sasz párt tagja, meg is győzte a Külügyminisztériumot, hogy ne fogadja el azon, másik oldalon álló tucatnyi követ fellebbezését, akik azért nyújtottak be kérvényt, hogy a hivatalos ügyeiket ne kelljen a kóser hagyományaikkal összekapcsolni. Yishai, a héber Maariv újság alapján a következőket reagálta a fentieket hallva: “Izrael népét eddig a kóser szokások betartása őrizte meg.

A Maariv szerint több izraeli nagykövet is panaszkodott amiatt, hogy sok országban a legkóserebb éttermek is csupán egyszerű gyorsétkezdék, amelyek minőségileg jóval a diplomaták étkezési színvonalán alul vannak.

A zsidó étkezési szabályok tiltják a disznóhúst néhány másik hússal együtt, a kagyló- és rákféléket, valamint, hogy az étkezések során a tejtermékeket valamiféle hússal együtt fogyasszák el. Az ortodox tradíciók még a nem-kóser helyekre való belépést is helytelenítik. Azonban a zsidók egy jelentős része világiként él, és ezzel az jár, hogy felrúgják a kóserszabályokat.

(Forrás: Hetek)

[popup][/popup]