Kié Jeruzsálem? – Diplomáciai viharok egy társasjátékból

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Hírextra

2008. február 25. Jeruzsálem vitatott státusa miatt majdnem botrányba fulladt a Monopoly társasjáték internetes szavazása, amelyen eldől, hogy melyik város kerül a táblára a Világkiadás nevű új változatban.

Az először 1935-ben megjelent társasjáték új kiadása a www.monopoly.com honlapon leadott szavazatok alapján nyeri el végső formáját. 68 előre megadott város közül lehet választani, és a listán sokáig szerepelt az ország is, ahol az adott település fekszik.

A botrány palesztinpárti panaszokkal kezdődött. Azt kifogásolták, hogy a zsidó állam neve áll Jeruzsálem mellett. A sokadik panasz után a honlapot üzemeltető cég egy alkalmazottja a felettesei megkérdezése nélkül, saját hatáskörben törölte Izraelt Jeruzsálem mellől. Ezután izraeli Monopoly-rajongók kezdtek panaszkodni, hogy “hontalan” lett Jeruzsálem, pedig a többi város mellett országnév is van.

A zsidó, muzulmán és keresztény szent helyeknek otthont adó Jeruzsálem hovatartozása évtizedek óta vitatott. 1967-ben, a hatnapos háborúban Izrael elfoglalta és az országhoz csatolta a várost, amelynek keleti része palesztin tervek szerint a jövőbeni független palesztin állam fővárosa lenne.

A honlap látogatottsága hirtelen rendkívüli magasságba szökött, és mire a Hasbro, a játékot gyártó amerikai cég felismerte a problémát, már a New York-i izraeli konzulátuson is égtek a telefonvonalak.

A Hasbro végül úgy döntött, hogy az összes városnév mellől törlik az országot. “Ez egy játék. Soha nem akartunk beszállni politikai vitákba” – mondta Wayne Charness szóvivő. “Elnézést kérünk a Monopolt-rajongóktól.”

[popup][/popup]