Kiállítás nyílik az inkvizícióról – korabeli zsidó gettók?

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Stop

2008. február 22. Tíz évvel azután, hogy a Vatikán hivatalosan megnyitotta az inkvizíció archívumait, kiállítás nyílt Rómában azzal a céllal, hogy felfedje a 12. században a katolikus egyház által az “eretnekség” ellen létrehozott, rettegett intézmény néhány titkát.

A “Ritka és értékes” című kiállítás, amelyet az érdeklődők március 14-ig láthatnak a Róma központjában lévő Vittoriano múzeumban, elsősorban azt a vallási, kulturális, művészi, irodalmi és politikai közeget igyekszik megmutatni, amely létrehozta a Szent Hivatalt. A tárlat címe elsősorban a dokumentumok minőségére vonatkozik, amelyeket korabeli drága anyagokra írtak növényi eredetű tintával.

Csalódnak azok, akik azt várják, hogy a tárlaton felfedezik az inkvizíció által használt kínzóeszközöket. Ugyanakkor nagyon beszédes az a híres index, amely a tiltott könyvek listáját tartalmazta és árulkodók azok az első tervek, amelyek a zsidók lakta negyedek gettóvá alakításáról szólnak. Az érdekességek között szerepel egy vázlat, amelyet a Szent Hivatalban készítettek annak a festőnek, akit megbíztak V. Pius pápa portréjának megfestésével, valamint az olasz reneszánsz nagy költőjének, Ariostónak, az Őrjöngő Lóránd szerzőjének írásaihoz mellékelt cenzori jegyzetek.

Amikor 1998. január 22-én megnyílt az inkvizíció archívuma, kurátora, Sergio Pagano emlékeztetett arra, hogy tartalma a várakozásokhoz képes szerény, mert nagyon sok minden elpusztult, szétszóródott, számos dokumentumot pedig egyszerűen eladtak.

“A Szent Hivatal illetékessége igen széleskörű volt. A kiállítás segít abban, hogy olyan arcát ismerje meg a közönség, amely teljesen különbözik attól, ami a történelemben kialakult róla. Küldetése nem csupán az elnyomás és a cenzúra volt” – hangsúlyozta a megnyitón Marco Pizzo, aki a kiállítást Alejandro Cifres-szel, az inkvizíció jogutódjának tekintett Hittani kongregáció archívumának vezetőjével közösen irányította.

[popup][/popup]