Kiállítás Anne Frankról Budapesten

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. július 31. Anne Frank – történelem a mának címmel szombaton időszaki kiállítás nyílik a budapesti Holokauszt Emlékközpontban.

  Anne Frank  
  Anne Frank  

Anne Frank – történelem a mának címmel augusztus 4-én időszaki kiállítás nyílik a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. Az amszterdami Anne Frank Ház vándorkiállítását 1997 óta negyven országban mutatták be.

(MTI) – Az amszterdami Anne Frank Ház vándorkiállítását 1997 óta negyven országban mutatták be, a legutóbb Chilében, Japánban és Németországban. Tíz év alatt a tárlatnak több mint 10 millió látogatója volt. “Anne Frank élete alkalmas arra, hogy elbeszélje a holokauszt történetét és bátorítsa a fiatalokat a múlt és a jelen átgondolására. A történelmen Anne Frank naplójának idézetei és a Frank családról készült fotók vezetik végig a látogatókat. A kiállítás egyéni történeteket és szemtanúk beszámolóit hívja segítségül az előítélet, a rasszizmus, a szélsőséges nacionalizmus, az üldöztetés, az ellenállás, az emberi jogok és a demokrácia témáinak kiemelésére” – írta összegzésében a Holokauszt Emlékközpont.

Sarbó Júlia, az amszterdami Anne Frank Ház nemzetközi osztályának munkatársa elmondta: a tárlat augusztus 4-i megnyitóját egyrészt Anne Frank elhurcolásának dátumához időzítették, mivel a 15 éves lányt 1944-ben ezen a napon vitték el a németek. Másrészt augusztus 4-e a humánum napja, az üldözötteket megmentő Raoul Wallenberg svéd diplomata születésnapja.

Érdekességként megemlítette, hogy a kiállításon látható összes családi felvételt Anne édesapja, Otto Frank készítette, aki amatőr fényképész volt. “A negatívokat elküldte Baselbe, a családhoz: ők túlélték a háborút, s a negatívok is megmaradtak” – mondta.

A tárlat egy “idővonal mentén szerveződött”: a vonal fölött Anne Frank élete, alatta pedig a második világháború története szerepel. “Az egész második világháborút megérteni sokkal komplikáltabb, könnyebb egyvalaki sorsát megérteni, mint a hatmillió elpusztított zsidóét” – összegezte Sarbó Júlia.

“A diákoknak nagyon tetszik, hogy teljes képet kapnak Anne Frank életéről, nemcsak a háborúról, hanem a hétköznapokról, a zsidó életről, arról, hogy mit jelentett számára a zsidósága” – emelte ki Sarbó Júlia. Szólt arról is, hogy a tárlatvezetést általában diákok végzik, akik kétnapos tanfolyamon sajátítják el a tudnivalókat. Így lesz ez Magyarországon is. “Jobban figyelsz valakire, aki veled egyidős, mintha a tanár mesélné el” – mondta Sarbó Júlia, hozzátéve: a tárlatvezető diákok “teljesen átélik” a témát.

Kardos Zoltán, a Holokauszt Emlékközpont kommunikációs vezetője elmondta, hogy a budapesti kiállítás 2007. november 25-ig látható, ám Magyarországon 2009-ig marad a tárlat. “Várjuk azon települések, iskolák, kulturális intézmények jelentkezését, amelyek partnereink lennének abban, hogy az Anne Frank Házzal együttműködve helyben is látható legyen ez a kiállítás a következő két évben: ehhez minden segítséget megadunk” – mondta.

Ismertetése szerint a kiállítás magyarországi bemutatása része annak a regionális együttműködésnek, amelynek keretében 2008 júniusáig a négy visegrádi országban (Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia) 12 helyen, egyebek közt határ menti városokban mutatják be az anyagot a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával.

(Forrás: www.kultura.hu)

[popup][/popup]