Kiállítás a bécsi zsidóság történetéről

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. július 12. A bécsi zsidóság történetét levelek, fotók, náci dokumentumok segítségével bemutató kiállítás nyílt az osztrák fővárosban. A kiállításon megtekinthető dokumentumok, amelyek némelyike a 19. századból maradt fenn, a Bécsi Zsidó Közösség levéltárának tulajdonát képezik.

A “német nyelvű világ egyedülálló történelmi dokumentum gyűjtőjeként” ismert levéltár hivatalosan 1816-ban alakult meg, de a 17. századból származó anyagokat is őriz.

Az osztrák főváros szívében, a bécsi Zsidó Múzeumban megnyílt kiállításon második világháborús anyagok is láthatóak, amelyek merő véletlenségből kerültek elő 2000-ben, amikor a bécsi Zsidó Közösség tagjai mintegy 800 dobozra és tucatnyi fából készült ládára akadtak rá, miközben egy épületet új lakók befogadására készítettek elő. Ekkor derült ki, hogy a dobozok és a ládák mintegy félmillió, a zsidóknak a náci uralom alatti életével foglalkozó okmányt tartalmaznak.

Ezeknek az okmányoknak egy része megtekinthető a kiállításon és velük együtt a jeruzsálemi levéltárakban a múlt század ötvenes évei alatt felgyülemlett anyagokból álló válogatás is látható. A kiállítás megtekintői láthatnak például egy zsidó asszonynak 1939-ben kiállított személyazonossági igazolványt, egy 1938-ban elkobzott zsidó javakról készült listát, sőt még egy 1898-ban megjelent, antiszemita gúnyrajzot tartalmazó újságot is.

Ausztria és Németország más zsidó közösségeivel ellentétben, a bécsi Zsidó Közösség a náci uralom idején is fennállt, egészen 1942 októberének végéig. 1938 májusától gondját viselte zsidók tízezreinek és megszervezte kitelepülésüket, ám 1941 februárjától a nácik arra kényszerítették, hogy részt vegyen a megmaradt zsidóság deportálásában.

A kiállítás október 21-ig látogatható.

(Forrás: Múlt-kor/MTI-Panoráma) 

[popup][/popup]