Kiadták a spanyolok az osztrák neonácit

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Index

2007. október 7. A Malagában őrizetbe vett osztrák neonáci csütörtök este repült Madridból Bécsbe, miután a spanyol hatóságok az európai letartóztatási parancs miatt úgy határoztak, kiadják a 65 éves férfit Ausztriának. Két napon belül kiderül, hogy vizsgálati fogságba helyezik-e Gerd Honsikot.

Spanyolország kiadta Ausztriának a neonáci Gerd Honsikot, akit az osztrák hatóságok kérésére augusztusban vettek őrizetbe Malagában. A rendőrségi intézkedés annak az európai letartóztatási parancsnak az alapján történt, amelyet a bécsi tartományi büntetőbíróság állított ki a nyáron.

Az osztrák televízió értesülése szerint a férfit csütörtök este rendes repülőjárattal szállították Madridból Bécsbe.

A most hatvanöt éves Honsikot 1992 májusában másfél évi szabadságvesztésre ítélték Ausztriában náci eszmék hirdetése és a gázkamrák létezését tagadó nézetek terjesztése miatt. A Halt című folyóirat kiadójaként és a Hitler felmentése című írás szerzőjeként az osztrák újnácik egyik kulcsfigurájának számító férfi azonban a büntetés letöltése elől, a fellebbezési eljárás alatt Spanyolországba szökött. Madrid kétszer is visszautasította a kiadatására vonatkozó osztrák kérelmet, arra hivatkozva, hogy a Honsik terhére rótt tevékenységek nem számítanak büntetendő cselekménynek Spanyolországban.

[popup][/popup]