Keresztyén szolidaritás a zsidósággal

Írta: - Rovat: Archívum, Belföld, Izrael

Amikor a nyugati demokráciák közel-keleti politikájuk „kiegyensúlyozottabbá” tételére és a túlságosan nyakasnak tartott Izrael figyelmeztetése céljából úgy döntöttek, hogy Jeruzsálem jog szerint is megtörtént egyesítése után Tel Avivba helyezik át onnan követségeiket, volt egy keresztyén közösség, mely szükségesnek látta, hogy épp ekkor demonstrálja együttérzését Izraellel és Jeruzsálemmel. Különböző országokban élő protestáns lelkészek és hívők ekkor hozták létre a Nemzetközi Keresztyén Nagykövetséget, mely megalapításától, 1980-tól a zsidó állam fővárosában működik.

Nem a térítés a célja, hanem az, hogy kifejezze a keresztyének szeretetét Izrael állama és a zsidóság iránt. Rendezvényein gyakran megfordulnak Izrael vezető személyiségei.

Május 20-án a budapesti Fórum Szállóban a Nemzetközi Keresztyén Nagykövetség a Savuot, illetve a keresztény pünkösd alkalmából nagyszabású fogadást adott Izrael magyarországi nagykövete tiszteletére, „Mivel Budapest fontos tranzitállomássá vált a hazatérő szovjet zsidók számára, ill. Magyarország jelentős nagyságú zsidó közössége miatt is Budapest a legmegfelelőbb város arra, hogy a Savuot és a Pünkösd idejének egybeesésekor a keresztyének kifejezzék megbecsülésüket a magyarországi zsidó emberek iránt” – olvashattuk a díszes meghívón.

A Fórum különtermeiben a zsidó hitközségek és világi szervezetek vezetőin és számos tagján kívül ott voltak különböző keresztény egyházak lelkészei is (köztük Paskai László prímás, esztergomi érsek), valamint a magyar kulturális és közélet személyiségei közül számosán, akiket házigazdaként dr. Johann Lückhoff, a Nemzetközi Keresztyén Nagykövetség igazgatója köszöntött.

* * *

A svájci Wim Malgo protestáns lelkész hívta életre és vezeti azt a keresztyén vallási közösséget, amelynek hitelvei közé tartozik: a zsidóság Isten választott népe. Ezt a hitelvet a közösség igen tevékeny módon ülteti át a gyakorlatba: országhatárokon át is szervezi a szolidaritást Izraellel, amelynek földjén – nem keresztény térítő jelleggel! – hasznos társadalmi akciókat indít és segítő intézményeket igyekszik létrehozni.

A közösség folyóirata Éjféli kiáltás címmel jelenik meg – másfél éve immár Magyarországon, magyar nyelven is. Májusi számában Malgo tiszteletes úr maga írt terjedelmes cikket a Purim időszerűségéről és Hámán-Szaddam vereségéről. A bibliamagyarázatokban bővelkedő és természetesen egyértelműen keresztyén szellemiségű írás a támadó szükségszerű elbukását és a zsidóság megmenekülését teológiai alapon fejtegeti.

A folyóirat más, rövidebb írásokban is hangot ad együttérzésének Izraellel. Szerkesztősége képviseltette magát a Fórum Szálló-beli fogadáson, és a magyar kiadás gondozójának, Nagy Erzsébetnek jól esett elmondanom ott: nagy örömünkre szolgál, hogy amikor még mindig oly sajnálatosan gyakran kell visszautasítanunk gyűlöletet árasztó megnyilvánulásokat, az ő közösségüktől és a hozzájuk hasonlóan érzőktől a hangosan megvallott testvériség igéit hallhatjuk.

Címkék:1991-06

[popup][/popup]