Kényes kérdések az arab-izraeli békecsúcs előtt

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Kossuth Rádió

2007. november 17. / Shiri Zsuzsa – Jeruzsálem A menekültek ügye és a kárpótlás a két, talán legfontosabb kérdés az egy hónap múlva esedékes arab-izraeli békecsúcs előtt, és valószínűleg a tárgyalások közben is így lesz majd.

A hó végi amerikai annapolisi békecsúcs előtt sorra előkerülnek az izraeli-palesztin rendezés körüli kényes kérdések. Ennek kapcsán az arab országokból elűzött zsidók képviselői is bejelentették kárpótlási igényeiket a már évtizedek óta napirenden levő palesztin menekült kérdés mellett. A New Yorkban székelő arab-zsidó szervezet vezetője szerint az Arab Liga 1950-ben határozatot fogadott el, amelyben megtiltották az állampolgárság elnyerését a palesztin menekülteknek. Ezzel több, mint ötven éve hontalan státusba kényszerítették őket.

Közben a Liga egy másik határozata az arab országok zsidóinak távozását sürgette, a maradók számára büntetésekről és diszkriminációról határozva. Mintegy 850 ezer zsidó hagyta el az arab államokat Izrael megalakulása után, mai értékben több mint 300 milliárd dollárt hátra hagyva, valamint főként Irakban, Egyiptomban és Marokkóban mintegy 100 ezer négyzetkilométernyi földtulajdont, ami a mai Izrael területének mintegy ötszöröse.

Közben 400 és 750 ezer közé teszik a Palesztinából elmenekült arabok számát, akik mára leszármazottaikkal több milliós népességet jelentenek a különböző arab államokban. Állandó letelepítésük minden jövendő béketárgyalás egyik központi kérdése, amit az arab országokból elmenekült zsidók képviselői szerint nem lehet elválasztani a nekik is járó kárpótlástól.

[popup][/popup]