Kapott szavazatot az SS-egyenruhás tanár

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Népszabadság

2008. május 24. / Cseri Péter Nem lett iskolaigazgató Tordason Kosaras Péter Ákos. Egyelőre. Eredménytelenül zárult ugyanis a választás: egyik jelölt – köztük a korábban az SS-egyenruhás fotójáról elhíresült Kosaras – sem kapta meg a minősített többséget.

Csütörtök este a tordasi községháza előtt ácsorgó helybeliek fel-felpillantottak az emeleti ablakokra, amelyek mögött két Fejér megyei település – Tordas és Gyúró – képviselő-testülete próbált dönteni az új iskolaigazgatóról. A hírekre várók tüntetni jöttek, egy petíciót is átnyújtottak a polgármesterüknek. Egyetlen céljuk volt: a képviselők az öt pályázó közül ne Kosaras Péter Ákost válasszák meg igazgatónak.

Kosaras – a budakeszi katolikus gimnázium egykori igazgatóhelyettese – tavaly nyáron lett ismert: felkerült az internetre egy fotója, amelyen SS-egyenruhában feszített. A történelemtanárként is dolgozó Kosarast a botrány kipattanása után eltávolították az iskolából. Kosaras Péter Ákos egyéb megnyilvánulásai is – például a budakeszi helyi lapban, a Magyar Fórumban, valamint az interneten publikált írásai, a Magyarok a Waffen-SS kötelékében című könyve – megalapozták azt a vélekedést, hogy az egyenruha hűen tükrözi a nézeteit. Lapunknak adott tavalyi nyilatkozatában ugyanakkor visszautasította a szélsőjobboldali minősítést.

A tordasiak szerint nincs mit vitatkozni Kosaras nézetein.

– Ezen nincs mit szépíteni: szélsőséges, kirekesztő nézeteket valló ember – mondta indulatosan egy középkorú asszony.

– Ilyen vitatott személy nem lehet egy kistelepülés iskolaigazgatója! Három gyerekem jár ide, de elviszem őket Martonvásárra, ha ő lesz az igazgató. Van két alkalmas jelölt a faluból is, ráadásul a szülői munkaközösség és a diákönkormányzat is őket támogatta – tette hozzá Benedekné Varga Mónika, a tiltakozás szervezője.

Este tízkor Teszár Tamás, Tordas fideszes alpolgármestere bejelentette, hogy eredménytelen a pályázat, egyik jelölt sem kapta meg a minősített többséget. Információink szerint a tíztagú tordasi testületben heten támogatták Kosarast, így kizárólag a gyúróiakon múlt, hogy eredménytelen lett a pályázat. Megtudtuk: tizenöt napon belül újra megpróbálnak dönteni. Ha nem megy, új pályázatot kell kiírni.

Kosaras Péter Ákos elhárította kérdéseinket. Juhász Csaba, Tordas független polgármestere nem reagált érdeklődésünkre. Szerettük volna megkérdezni: igaz-e a demonstrálók azon állítása, hogy budakeszi lakosként régóta ismerte Kosaras Péter Ákost?

Sikerült viszont beszélnünk Tóth Bélával, Gyúró független polgármesterével, aki a zárt ülésről és a titkos szavazás részleteiről ugyan nem beszélt, ám elmondta véleményét az ügyről.

– Kosaras Péter Ákos volt a jelentkezők közül szakmailag a legalkalmasabb a posztra, de félve a negatív médiavisszhangtól, nem mertük felvállalni, hogy megbízzuk őt a feladattal – közölte, majd hozzátette: – Kosaras urat érdemtelenül hurcolták meg a hagyományőrző tevékenysége miatt. Írásait olvastam, és semmi kivetnivalót sem találtam bennük.

A tiltakozó tordasiak egyértelműen sikerként könyvelték el, hogy Kosaras Péter Ákosból nem lett igazgató. Néhányan azonban úgy vélekedtek: még nincs lefutva a meccs, jön majd a következő forduló.

[popup][/popup]