Joszi Beilin, a fenegyerek?

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Izrael

Joszi Beilin, Izrael külügyminiszter-helyettese, aki már több alkalommal fejtett ki számos zsidó vezetőt meg­botránkoztató nézeteket Izrael és a diaszpóra kapcso­latáról, legutóbb egy konferencián egyebek közt azt java­solta, hogy az amerikai zsidóság ne Izraelt támogassa pénzzel, hanem használja azt saját céljaira. Beilin szerint ugyanis az amerikai (és általában a diaszpórában élő) zsidóság az előrehaladott asszimiláció miatt jóval nagyobb veszélyben van, mint Izrael. Ebből az alkalomból Rabin miniszterelnök hülyének nevezte őt. Beilin ettől nem zavar­tatva tovább fejtegette nézeteit, javasolván, hogy az amerikai zsidóság irányítása alatt álló nagybefolyású United Jewish Appeal (UJA) helyett maga Izrael legyen a pénzgyűjtés, a fundraising felügyelője, az UJA által gyűjtött pénzt pedig költsék az amerikai zsidóság céjaira.

A fentiekkel szoros egységben javasolja Joszi Beilin a Cionista Világszervezet és a Jewish Agency (Szochnut) meg­szüntetését. E két intézmény, amely meghatározó súllyal rendelkezik a zsidó világban, a külügyminiszter-helyettes véleménye szerint túlélte önmagát, elavult. Helyettük egy új, „demokratikus” szervezet megteremtését javasolta, melynek ő a „Bét Jiszrael” (Izrael háza) nevet adná. Ennek feladata lenne a diaszpóra és Izrael közötti kapcsolatok szorosabbá tétele, az asszimiláció elleni küzdelem és új, korszerű oktatási program kidolgozása. A felállítandó új szervezet szellemiségét illusztrálandó, Beilin azt javasolta, hogy ennek keretében a világon minden zsidó fiatal kapjon egy egyszeri ingyenes utazási lehetőséget Izraelbe 17 és 18 éves kora között.
„Miközben igaz lehet az, hogy bizonyos prioritásokat felül kell vizsgálnunk, arra egyáltalán semmi szükség, hogy a fürdővízzel együtt kiöntsük a gyereket is” – kommentálta Beilin javaslatait Rabin miniszterelnök.

Címkék:1994-09

[popup][/popup]